avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 363 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Radierea unui ONG la decesul unui membru
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Radierea unui ONG la decesul unui membru

buna ziua, cum se procedeaza dpdv juridic cu un ONg , can unul dintre membrii fondatori a decedat. mentionez ca ong are 3 membrii fondatori. se doreste radierea acestuia din registru
multumesc anticipat!
Ultima modificare: Luni, 29 Mai 2023
george-neagu, moderator
Cel mai recent răspuns: radumititean , utilizator 12:29, 7 August 2023
Bună ziua,

Puteți să lămuriți dacă este vorba despre o fundație, o federație sau o asociație?

Cazurile de dizolvare diferă puțin în lege în funcție de răspunsul dvs.
buna dimineata, este o asociatie. multumesc
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
federatiile nu pot avea membri persoane fizice, si fundatiile nu au "membri" deci e evident ca nu ar putea fi vorba de altceva decat o asociatie. Ca unele instante din incompetenta sau superficialitate au incuvintat in trecut strutzocamile de genul ca se numeste "fundatie" dar are "membri" e si asta adevarat, dar alea ar trebui calificate ca asociatie indiferent de denumire. La asociatie legea permite sa ramana pana la 3 luni cu un numar de membri sub minimul legal., deci pot coopta un nou membru in 3 luni de la decesul mentionat si totul e rezolvat. Daca vor sa nu mai functioneze asociatia poate fi dentant sa nu faca nimic, dar nu cred ca este avantajos. Mai bine in acel caz dizolvare voluntara...

Avocat Samuel MICULA a scris:

Bună ziua,

Puteți să lămuriți dacă este vorba despre o fundație, o federație sau o asociație?

Cazurile de dizolvare diferă puțin în lege în funcție de răspunsul dvs.

multumesc mult,
Buna ziua!
Daca nu doriti cooptarea unui nou asociat, puteti adresa Judecatoriei in raza careia este sediul asociatiei sa constate dizolvarea de drept asociatiei in temeiul Art. 55 alin (1) lit. d din OG 26/2000
(1) Asociaţia se dizolvă de drept prin:
d) reducerea numărului de asociaţi sub limita fixată de lege, dacă acesta nu a fost complinit timp de 3 luni.

Totodata, in cererea adresata instantei solicitati si numirea unui lichidator. Puteti propune dvs lichidator.

Alte discuții în legătură

Doresc sa dizolv asociatia al carei presedinte sunt. luizalle luizalle Doresc sa dizolv asociatia al carei presedinte sunt. Am avut doar 3 membrii toata perioada (doar membrii fondatori) si unul dintre ei a decedat acum ceva timp. ... (vezi toată discuția)
Dizolvare asociatie Dumitreasa Dumitreasa Buna ziua,!cum as putea să închid o asociație non-profit fara prea multe complicații. Am fost mai multi membrii fondatori, iar acum am ramas doar doi,unul ... (vezi toată discuția)
Desființarea- radierea unei fundații 1950 1950 Fundația nu mai are decât președinte- restul de membri ai Comitetului director au murit.Nu mai are activitate de peste 10 ani- declarată anual la ANAF ... (vezi toată discuția)