avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 566 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Fonduri europene, finanţări ... Cofinantare invatamant preuniversitar
Discuție deschisă în Fonduri europene, finanţări nerambursabile, grant-uri

Cofinantare invatamant preuniversitar

Incepand cu anul scolar 2010 -2011 finantarea in invatamatul preuniversitar se va face, cel putin asa se cunoaste la acest moment, doar in fuctie de costul/elev stabilit de Guvern. Aceasta finantare este insuficienta cel putin la valorile publicate in acest moment. As dori sa stiu daca exista in primul rand cadru legislativ pentru a beneficia si a atrage fonduri europene pentru sustinerea unei scoli in conditiile date, iar in caz afirmativ care ar putea fi pasii. Mentionez faptul ca in functie de costul/elev si de numarul elevilor dintr-o scoala pot plati un anumit numar de salariati, sau un anume tip de salariati, prin urmare neavand bani suficienti va trebui disponibilizati masiv oameni pregatiti, deci scoala va avea numai de suferit.

Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: raduburcea , utilizator 21:35, 2 Februarie 2010
Principiul de acordare a fondurilor europene este acela ca finantarea se acorda pentru proiecte. Proiectul este, prin definitie, o succesiune de activitati limitata in timp, desfasurat pentru atingerea unui scop precis; procesul de invatamant este o activitate ciclica, nelimitata in timp. Prin urmare, pentru a accesa finantare trebuie ca mai intai sa ganditi in termeni de proiect si nu de activitate curenta. In lucrul cu fondurile europene conteaza scopul care se doreste a fi atins, iar plata salariilor nu poate fi un scop in sine.

In al doilea rand, pentru unitatile de invatamant sunt accesibile doua mari tipuri de finantari:
- Pentru imbunatatirea infrastructurii scolare (renovari, extinderi, dotari, etc.), iar proiectele nu sunt desfasurate de dvs. ci de autoritatea locala (consiliul local) de care apartineti; acestea oricum nu raspund problemei ridicata fata de disponibilizarea personalului didactic.
- Proiecte sociale, pentru care trebuie sa identificati mai intai un grup-tinta de beneficiari, care are anumite lipsuri sau nevoi iar dvs. le satisfaceti prin derularea proiectului; insa iarasi nu raspunde intrutotul dezideratului dvs. de a finanta personalul, intrucat dupa atingerea obiectivelor propuse (ex.: asistarea unui numar de elevi), proiectul se incheie.
Ultima modificare: Miercuri, 27 Ianuarie 2010
Holda Finance, Consultant credite si finantari
Multumesc frumos pentru informatii. Au fost foarte la obiect si precise. As dori totusi inca o parere pentru o alta situatie. In cazul in care o anumita firma in urma unui contract de parteneriat, finantare sau alta forma vireaza scolii o anumita suma de bani, poate aceasta suma sa fie folosita ca si cofinantare pentru plata salariilor. nu ma refer aici la o sponsorizare neaparat.
Stimate "raduburcea"
La ultima dumneavoastra intrebare raspunsul este dual:
1. Acum nu.
2. In viitor s-ar putea sa fie posibil, deoarece actele normative (in special cele de punere in aplicare a noilor legi: a educatiei, a salarizarii unice si in domeniul descentralizarii), sunt in curs de elaborare si adaptare la realitati.
Cu respect,
Echipa Sov Consulting
Multumesc pentru informatiile la obiect pe care mi le-ati oferit. Ma asteptam la acest raspuns, insa nefiind de specialitate speram ca se poate face ceva. Din pacate daca nu se grabeste adoptarea unor legi care sa ofere si cadru legal pentru astfel de facilitati, invatamantul preuniversitar va avea enorm de suferit, ba poate s-ar defecta si mai tare. Chiar as fi fost dispus sa ma ocup de atragerea unor astfel de fonduri, insa fara cadru legal nu are niciun rost.

Cu deosebit respect,
prof. Burcea - Iancu Radu

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Intrebare donatie scoala Ioana1905 Ioana1905 Buna ziua, as dori sa stiu daca este legal ca scoala la care invata copilul meu sa solicite donatii de la parinti pentru renovarea bibliotecii scolii, sub ... (vezi toată discuția)
Statut cadre didactice Mihaiza Mihaiza În Art. 262 Legea 1/2011 Norma didactică Statutul personalului didactic din învăţământul preuniversitar este prevazut : Norma didactică Art. 262 (1) ... (vezi toată discuția)
Prime de vacanta pentru profesori adrian_emilian adrian_emilian Incepand cu ce an primele de vacanta ale cadrelor didactice se acorda din venituri proprii? Si ce poate insemna venituri proprii,de vreme ce majoritatea ... (vezi toată discuția)