avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 264 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Buna ziua. Am o problema cu un loc de veci pe care ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Buna ziua. Am o problema cu un loc de veci pe care incerc sa ...

Buna ziua. Am o problema cu un loc de veci pe care incerc sa o rezolv dar abia acum am gasit un raspuns dat de ,,CONTSTERS234722 care m-a luminat si mi-a dat o speranta. Astfel acum incerc atat cat pot sa explic situatia cat mai clar si sa va rog sa-mi dati un sfat si sa-mi indrumati pasii ce trebuie facuti, daca se mai poate indrepta situatia. Am mostenit un loc de veci care dateaza in familia tatalui meu dinainte de anului 1900 astfel: In iunie 1940 a fost preschimbat pe numele bunicii mele si contine descrierea locului . Are doua numere de lot pentru un mormant si o groapa ( adica 3 gropi) si perioada concesiunii este mentionata ,,pe veci ,, . Apoi, urmeaza actul tatalui meu care nu locuia in zona ci in alt judet, in aprilie 1977 cand i s-a eliberat un ,,duplicat,, in care sunt pastrate partial datele. Apare doar un singur numar de lot (in loc de doua) dar se pastreaza mentiunea ( un mormant si o groapa , adica tot 3 gropi). pPerioada nu a mai fost mentionata. A urmat apoi transcrierea pe numele meu in iunie 1997 cand la emitere s-a mentionat tot un singur numar de lot dar fara mentiunea un mormant si o gropa (deci doar un mormant care reprezinta doar 2 gropi) si nu a mai fost considerat mostenire ci o naua concesiune pentru care am platit cu chitanta pentru o perioada de 25 de ani. Avand in perioada aceea cateva litigii cu primaria locala privind casa mostenita, fiind total nestiutoare in materie de legi de care nu ma lovisem pana atunci, foarte stresata de problemele pe care trebuia sa la infrunt, nu am observat pierderea pe drum a unei gropi si nici neglijarea dreptului de mostenire de peste 0 suta de ani pe care l-au trasformat intr-o noua concesiune ca pentru persoane straine de familie. Anul trecut a expirat concesiunea si am prezentat actele pentru a o prelungi, nedorind sa pierd locul unde odihneau parintii si matusa tatalui meu. Atunci am aflat ca de fapt am dreptul in acte la doar un mormant (2 gropi) cu toate ca in relitate erau trei , imprejmuite de tatal meu, si la prezentarea actelor mi-a atras atentia uimirea celor care citind actele au manifestat surprindere probabil ca datorita vechimii si dobandirea prin mostnire. (Precizez ca avand incredere in reprezentantul primariei, functionarul care mi-a eliberarat actul, an de an am achitat taxa care mi s-a cerut) . Asta m-a facut sa analizez cu mai multa atentie situatia si sa constat ca nu doar cu casa mi-au facut probleme, ci si cu locurile de veci, prin falsificarea datelor inscrise in acte . Intrebarea mea este: cum trebuie sa procedez si daca exista vreo lege care sa ma ajute pentru anularea noilor concesiuni si prelungirea fireasca a celei initiale prin transferul firesc de la un mostenitor de gr I la altul , fara sa mai ajung in instanta. Sau sa fiu in situatia ca din neputinta sa tac si sa accept situatia... . Va multumesc anticipat pentru sfaturile si/sau indrumarile pe care le voi primi si pentru solicitudine.
Cel mai recent răspuns: anla2 , utilizator 11:47, 5 Iunie 2023
Trebuie sa aveti in vedere ca pe parcursul explpatarii unui cimitor legislatia se modifica
Fiecare administratie de cimitir prin regualmentul d eordine interioara dispune norme pentru alocare,relocare locuri de veci
Trebuie sa aveti in vedere ca documentele pe care le detineti sunt intocmite in momentul valabilitatii anumitor dispozitii si norme interne care pe parcursul exploatarii cimitirului au fost modificate si completate
Pentru a clarifica problema locurilor de veci trebuie sa verificati atent regulile in vigoare la momentul intocmirii documentelor ,
prin falsificarea datelor inscrise in acte .

S-ar putea sa fie eroare materiala
Avand in vedere vechimea documentelor,,neclaritatea calitatii dv asupra celei de a treia gropi ,ar trebui sa apelati la persoana care detine autoritatea si competenta sa poata verifica documentele de la administratia ciitirului sau dv prin actiune in instanta sa solicitati proba cu inscrisuri respectiv administratia cimitirului sa comunice statutul celor trei locuri de inmormantare cu datele de identificare detinator concesionar
Succes !
Ce înseamnă "doar un mormânt (2 gropi)"?
Ori este un mormânt ori sunt 2 gropi?
Puteți să lămuriți?
Mormântul are o suprafață mai mare pe care se pot săpa 2 gropi?
Ultima modificare: Duminică, 4 Iunie 2023
mitabiciclista, utilizator
Multumesc pentru raspuns dar nu mi-ati raspuns la intrebare. Azi nu mi se contesta dreptul la a3a groapa dar ma acuza ca nu am platit intretinere pentru ea. Acum pentru a prelungi noua concesionare (din 1977) trebuie sa platesc peste 800 lei plus taxa de intretinere pentru a 3 a groapa pe nu stiu cati ani in urma ca si cum ar fi fost vina mea. Singura vina pe care o am a fost ca nu am contestat ignorarea dreptului de mostenire la preschimbarea actului pe numele meu in 1977. Dar atunci inca aveam imcredete in functiomarii statului si nu stiam ca noi, cetatenii aveam obligatia sa cunoastem toate legile si sa-i verificam pe acesti functionari. PS Totus mai sper sa mai aflu si alte pareri autorizate . Multumesc.

ynocentta a scris:

Trebuie sa aveti in vedere ca pe parcursul explpatarii unui cimitor legislatia se modifica
Fiecare administratie de cimitir prin regualmentul d eordine interioara dispune norme pentru alocare,relocare locuri de veci
Trebuie sa aveti in vedere ca documentele pe care le detineti sunt intocmite in momentul valabilitatii anumitor dispozitii si norme interne care pe parcursul exploatarii cimitirului au fost modificate si completate
Pentru a clarifica problema locurilor de veci trebuie sa verificati atent regulile in vigoare la momentul intocmirii documentelor ,
prin falsificarea datelor inscrise in acte .

S-ar putea sa fie eroare materiala
Avand in vedere vechimea documentelor,,neclaritatea calitatii dv asupra celei de a treia gropi ,ar trebui sa apelati la persoana care detine autoritatea si competenta sa poata verifica documentele de la administratia ciitirului sau dv prin actiune in instanta sa solicitati proba cu inscrisuri respectiv administratia cimitirului sa comunice statutul celor trei locuri de inmormantare cu datele de identificare detinator concesionar
Succes !
Ultima modificare: Luni, 5 Iunie 2023
anla2, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Loc de veci in concesiune pe viata coralina coralina Am un loc de veci cu certificat de mostenitor de la mama meu,ptr un loc de veci in judetul Galati.Este ingropat tatal meu ,acum 40 ani. Vreau sa-l donez ... (vezi toată discuția)
Loc de veci- cedare, concesiune, donatie.... alexandru andra alexandru andra Buna ziua Acum 8 ani am inmormantat tatal intr-un loc de veci al unei cunostinte care este mostenitoarea gropii respective. Acum dupa atata timp vreau sa ... (vezi toată discuția)
Profanare de mormant, exhumare fara permisiunea proprietarului ContSters379157 ContSters379157 Buna ziua, Ma confrunt cu o problema si as dori putina consultanta daca se poate. Sunt proprietarul unui loc de veci, unde a fost demult, in 1986 inmormantat ... (vezi toată discuția)