avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 709 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Acceptarea tacita a mostenirii
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Acceptarea tacita a mostenirii

Buna ziua! Mama mea in calitate de mostenitor al defunctului nu si-a exprimat in scris acceptarea succesiuni intrucat doi dintre notarii la care am fost de pe raza municipiului unde si-a avut ultimul domiciliu defunctul au refuzat sa ii preia declaratia de acceptare mamei mele pe motiv ca nu avem originalul certificatului de deces, sotia defunctului ne-a inmanat doar o fotocopie a acestui act si a refuzat sa ni-l puna la dispozitie pt a face aceasta acceptare a succesiune.
Poate fi considerata acceptare tacita a mostenerii faptul ca de aproximativ 25 de ani mama mea impreuna cu noi ne-am ocupat de administrarea, plata taxelor locale si folosirea unor imobile si terenuri detinute in cota parte de catre defunct?
Va intreb deoarece mama mea a fost instiintata acum 2 zile sa faca preintampinare si este acuzata de catre sotia defunctului ca nu si-a exprimat in scris dorinta de a accepta succesiune si deci sa fie straina de mostenire.
Va multumesc!
Daca q facut acte pe care le-ar face oricune in calitate de proprietar, inseamna ca a acceptat tacit succesiunea.

gi-jane2 a scris:

Daca q facut acte pe care le-ar face oricune in calitate de proprietar, inseamna ca a acceptat tacit succesiunea.

Am inteles acest lucru, insa intreb deoarece aceasta acceptare a mostenirii este foarte ambigua iar unele din acte sau fapte de acceptare tacita a mostenerii nu sunt luate in considerare de catre instanta ...
Si poate fi considerata declaratia data in fata notarului exact in acceasi data cu cea a mortii defunctului ca fiind in termenul legal, si totodata semnata electronic de catre notar?
Va intreb toate aceste lucruri deoarece am fost indusi in eroare si pacaliti de catre sotia defunctului, care initial a fost de acord cu impartirea masei succesorale mama mea urmand sa renunte la o parte din imobile iar acum aceasta doreste sa o excluda pe mama mea, respectiv sa fie straina de mosteniere intrucat nu a acceptat in scris aceasta mostenire ...
Întâmpinarea nu se face pe forum, apelati la un avocat.
Daca nu accepta mostenirea, de ce ar plati cineva impozit 25 de ani ?
Mergeti la Primaria de care a apartinut defunctul cu domiciliul si solicitati un duplicat dupa certificatul de deces pe care-l prezentati notarului .

Alte discuții în legătură

Duplicat certificat de deces buna seara, fratele mamei a decedat ... Vlad1968 Vlad1968 Duplicat certificat de deces Buna seara, fratele mamei a decedat de curand (locuia in alta localitate). Ei sunt 3 frati. Al treilea frate detine certificatul ... (vezi toată discuția)
Mosteniri ella2010 ella2010 daca fratele meu in urmatoarele 6 luni,nu isi exprima dorinta de a participa la succesiune dupa mama noastra [tata a murit mai demult] mai are dreptul ... (vezi toată discuția)
Anulare act valentin popescu valentin popescu Buna ziua.este prima mea vizita pe acest forum si sper sa ma ajutati cun un raspuns la urmatoarea problema care o aduc la cunostinta.In anul 1992 decedeaza ... (vezi toată discuția)