avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1037 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Este legală suspendarea contractului de muncă pe ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Este legală suspendarea contractului de muncă pe perioada grevei?

Bună ziua!
Sunt cadru didactic de 27 de ani și în aceste zile sunt în grevă alături de colegii mei. Vă rog să-mi spuneți dacă în aceste condiții au dreptul să ne suspende contractul de muncă pe perioada grevei și să nu ne plătească.
Din câte știu prin art.43 din Constituție și prin contractul colectiv de muncă am dreptul să fac grevă. În momentul în care mi se suspendă contractul de muncă nu mai am calitate de angajat și în consecință mi se încalcă dreptul de a face grevă.
Vă rog să îmi spuneți dacă suspendarea contractului de muncă pe perioada grevei este legală!
Vă mulțumesc!
Ultima modificare: Sâmbătă, 10 Iunie 2023
Erika 76, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 06:30, 11 Iunie 2023
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Pe toată durata participării la grevă contractul individual de muncă sau raportul de serviciu al angajatului se suspendă la inițiativa angajatului. Pe perioada suspendării se mențin doar drepturile de asigurări de sănătate.
Stimata @Erika 76 , va gandeati ca veti fi platiti pe perioada grevei ? ia vedeti ce spune Codul Muncii la art. 159 : “ (1). Salariul reprezinta contraprestatia muncii depuse de salariat in baza contractului individual de munca “ si “ (2). Pentru munca prestata in baza contractului individual de munca fiecare salariat are dreptul la un salariu exprimat in bani “ . Ori , pe perioada grevei , ce munca sa vi se plateasca in contraprestatie ?
Nu am această pretenție să fiu plătită pe perioada grevei deoarece cu toate că am fost prezentă la școală în fiecare zi, mi se pare firesc să nu fiu renumerată pentru o activitate pe care nu am desfășurat-o. Ceea ce vreau să înțeleg este faptul că dreptul meu prin lege este de a face grevă și cum se justifică întreruperea contractului colectiv de muncă în această perioadă dacă acest lucru înseamnă că eu nu mai am nicio calitate de salariat, angajat din moment ce nu mai am contract de munca și acest lucru nu eludează dreptul meu constituțional de a protesta?
Vă rog să fiți mai explicit. Cum adică se suspendă contractul la inițiativa angajatului? Faptul că aleg să fiu în grevă îmi suspend singură contractul de muncă? Unde este specificat acest lucru?
Vă mulțumesc!
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Acest lucru este specificat in art 51(1) din Codul Muncii : “ Contractul individual de munca poate fi suspendat din initiativa salariatului , in urmatoarele situatii : ...(f). participarea la greva ...” coroborat cu art. 160(1) din Legea 367/2022 ( Legea Dialogului Social- lege speciala ) : “ Pe toata perioada participarii la greva contractul individual de munca sau raportul de seviciu al angajatului/lucratorului , dupa caz , se suspenda DE DREPT ....”
Ultima modificare: Sâmbătă, 10 Iunie 2023
CHKa, utilizator

Alte discuții în legătură

Profesorilor care sunt in greva li se suspenda contractele individuale ... dana manea dana manea Profesorilor care sunt in greva li se suspenda contractele individuale de munca pe perioada grevei? (vezi toată discuția)
Ce repercusiuni poate avea faptul că semnând că facem grevă ... Maria Hojda Maria Hojda Ce repercusiuni poate avea faptul că semnând că facem grevă , în învățământ, mă refer la cea de mâine, luni, 22 mai 2023, ni se desface contractul ... (vezi toată discuția)
Salariu pe timpul grevei gh3gh1 gh3gh1 Pe timpul grevei, se plateste salariul? Cum apare perioada grevei in declaratia 112? (vezi toată discuția)