Avem un articol în care e explicată exercitarea dreptului la grevă:
www.avocatnet.ro/articol_644...
Pe scurt, cam asta ar fi:
Ce nu poate face angajatorul?
Nu poate sancționa lucrătorii care participă la grevă sau sunt implicați în organizarea acesteia, participarea la grevă sau organizarea acesteia nefiind o încălcare a obligațiilor de serviciu, ci o exercitare a drepturilor.
Nu poate încadra personal care să îi înlocuiască pe cei aflați în grevă, iar nerespectarea acestei dispoziții constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la o lună la un an sau cu amendă.
Nu poate beneficia de serviciile unui salariat temporar, dacă urmărește să înlocuiască astfel un salariat al său al cărui contract de muncă este suspendat ca urmare a participării la grevă.
Nu-i poate constrânge pe lucrători, prin amenințare ori prin alte mijloace nelegale sau contrare principiului bunei-credințe, să nu participe sau să renunțe la grevă, iar aici avem în vedere întreg ansamblul normativ care reglementează relațiile de muncă și buna desfășurare a lor.
Ce se întâmplă cu contractele de muncă ale lucrătorilor aflați în grevă?
Potrivit art. 160 din Legea dialogului social, „pe toată durata participării la grevă contractul individual de muncă sau raportul de serviciu al angajatului/ lucrătorului, după caz, se suspendă de drept”, ceea ce presupune aplicarea corespunzătoare a art. 51 alin (1) lit. f) din Codul muncii și art. 3 alin (2) lit. o) și art. 4 alin (1) lit. e) din HG 905/2017.
În același timp, fiind în discuție exercitarea unui drept fundamental, drepturile de asigurări de sănătate ale lucrătorilor aflați în grevă nu pot fi suspendate, deci rămân asigurați pe toată durata grevei. Astfel, chiar dacă avem în vedere o situație în care contractul de muncă este suspendat de drept, lucrătorii aflați în grevă nu sunt afectați în privința drepturilor care țin de asigurările de sănătate.
Puteți citi aici noua lege a dialogului social:
[ link extern ]