in anul 2006-05-21 mi sa retinut permisul ptr. conducerea sub influenta bauturilor alcoolice cu o alcolemie mai mare de 0,8 ceace constituie o infractiune(art.87-oug 195 102 rep.).pana in momentul de fata, nu mi sa solutionat cazul,de ce?? si v-as ruga sa mi spuneti in cat timp se poate prescrie o fapta(cazul meu).Va Multumesc.
Nu pot sa va spun de ce nu vi s-a solutionat cazul. Doar politia/parchetul va pot, eventual, spune in ce stadiu se afla.
codul penal
Art. 122. Termenele de prescriptie a raspunderii penale sunt:
a) 15 ani, când legea prevede pentru infractiunea savârsita pedeapsa detentiunii pe viata sau pedeapsa închisorii mai mare de 15 ani;
b) 10 ani, când legea prevede pentru infractiunea savârsita pedeapsa închisorii mai mare de 10 ani, dar care nu depaseste 15 ani;
c) 8 ani, când legea prevede pentru infractiunea savârsita pedeapsa închisorii mai mare de 5 ani, dar care nu depaseste 10 ani;
d) 5 ani, când legea prevede pentru infractiunea savârsita pedeapsa închisorii mai mare de un an, dar care nu depaseste 5 ani;
e) 3 ani, când legea prevede pentru infractiunea savârsita pedeapsa închisorii care nu depaseste un an sau amenda.
Termenele aratate în prezentul articol se socotesc de la data savârsirii infractiunii. În cazul infractiunilor continue termenul curge de la data încetarii actiunii sau inactiunii, iar în cazul infractiunilor continuate, de la data savârsirii ultimei actiuni sau inactiuni.
Art. 123. - Întreruperea cursului prescriptiei
Cursul termenului prescriptiei prevazute în art. 122 se întrerupe prin îndeplinirea oricarui act care, potrivit legii, trebuie comunicat învinuitului sau inculpatului în desfasurarea procesului penal.
Dupa fiecare întrerupere începe sa curga un nou termen de prescriptie.
Întreruperea cursului prescriptiei produce efecte fata de toti participantii la infractiune, chiar daca actul de întrerupere priveste numai pe unii dintre ei.
Art. 124. - Prescriptia speciala
Prescriptia înlatura raspunderea penala oricâte întreruperi ar interveni, daca termenul de prescriptie prevazut în art. 122 este depasit cu înca jumatate.
Santaj
ion04
Buna ziua,
Va rog sa-mi spuneti care este pedeapsa maxima pentru santaj. 7 ani cat este in NCP sau 12 cat este pe site-ul DNA?
Multumesc. (vezi toată discuția)