avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 940 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Plata cu ora Buna seara. Sunt lector universitar si, ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Plata cu ora Buna seara. Sunt lector universitar si, in afara ...

Plata cu ora
Buna seara. Sunt lector universitar si, in afara prestatiei aferente normei de baza, mai am cateva ore de predare in regim de plata cu ora, pentru care depun lunar o declaratie. Ieri am primit prin e-mail flitirasul de salar, si, stupoare, nu imi erau cuprinse orele prestate in regim de plata cu ora. Am facut cercetari azi si am aflat ca Declaratia depusa de mine, predata directorului de departament, nu a ajuns la biroul personal. S-a pierdut pe drum. Nimeni nu stie nimic! Am intrebat la serviciul personal si mi s-a spus ca "nu se mai poate face nimic". Refuz sa cred acest lucru. A gresi e omenesc, dar a refuza sa corectezi o greseala mi se pare rea intentie. Maine doresc sa depun o cerere prin care sa solicit rectificarea...nu stiu exact ce altceva as putea sa fac. Rog dati-mi un punct de sprijin! O litera de lege la care pot face apel pentru a-mi recupera suma pentru munca prestata. Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Olimpica , utilizator 06:31, 14 Iunie 2023
Codul Muncii
Art. 39
(1) Salariatul are, in principal, urmatoarele drepturi:
a) dreptul la salarizare pentru munca depusa;
...

Art.40
....
(2) Angajatorului in revin, in principal, urmatoarele obligatii:
.....
c) sa acorde salariatilor toate drepturile ce decurg din lege, din contractul colectiv de munca aplicabil si din contractele individuale de munca;
....



Modalitatile legale prin care se pot recupera salariile neplatite de catre angajator sunt:
- unei sesizari la ITM-ul in raza caruia acel angajator isi are sediul social
In sesizare veti specifica datele dvs de identitate , precum si neregulile savarsite de catre angajatorul dvs in legatura cu relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca . De exemplu, neplata drepturilor salariale, neinregistrarea demisiei, neplata orelor suplimentare, neacordarea repausului saptamanal etc.

Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.

- unei actiuni in instanta la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca.
Singura autoritate in stat care il poate obliga pe angajator este instanta de judecata. Actiunea se depune la Tribunalul in a carui raza aveti domiciliu sau locul de munca , in termen de 3 ani de la data de cand trebuia sa va plateasca salariile. Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.

- unei proceduri de mediere.
Medierea conflictelor de munca poate interveni atat in faza extraprocesuala (inaintea declansarii unui proces in fata instantelor de judecata) cat si in etapa procesuala (dupa ce s-au formulat cereri de chemare in judecata, apeluri sau recursuri).


- prin conciliere, modalitatea de soluționare amiabilă a conflictelor individuale de muncă, cu ajutorul unui consultant extern specializat în legislația muncii, în condiții de neutralitate, imparțialitate, confidențialitate și având liberul consimțământ al părților.
Ultima modificare: Miercuri, 14 Iunie 2023
Cornel Vasile, Consilier juridic
Multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ore suplimentare costel01 costel01 Ca timp am lucrat ore suplimentare pe o perioadă de 5 ani din anul 2012-2017. ...la ora actuală fiind platit pentru orele suplimentare....deci mi-aș dori ... (vezi toată discuția)
Am lucrat la o firma de paza și nu mi-au dat nici un ban ce ... Stefy790 Stefy790 Am lucrat la o firma de paza și nu mi-au dat nici un ban ce pot face? (vezi toată discuția)
Bună dimineața. ce pot face dacă angajatorul nu a plătit ... 3233 3233 Bună dimineața. Ce pot face dacă angajatorul nu a plătit toate orele suplimentare? (vezi toată discuția)