avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 713 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Buna ziua! Va rog frumos sa ma ajutati cu o parere ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Buna ziua! Va rog frumos sa ma ajutati cu o parere privind modul ...

Buna ziua!
Va rog frumos sa ma ajutati cu o parere privind modul de dobandire a dreptului de proprietate asupra unui bun imobil. Speta este următoarea:
Unul dintre soti achizitioneaza inainte de casatorie, prin credit ipotecar un bun imobil (casa si teren aferent). Dupa incheieirea contractului de v/c si inscrierea dreptului de ipoteca se casatoreste (la aproximativ 2 ani) si achita ratele la credit in timpul casatoriei. La un moment dat, ipoteca este achitata in proportie de peste 70% din valoarea creditului, din banii proprii ai ceiluilalt sot dobanditi din vanzarea unei mosteniri (deci sotul proprietar al casei nu avea niciun drept asupra acestor bani).
Se stinge creditul si se radiaza ipoteca, iar in CF apare unic proprietar sotul care a achizitionat casa.
Cum/ce act se poate incheia astfel incat sotul care a achitat creditul ipotecar sa dobandesca si el dreptul de proprietate asupra imobilului, fiind (in fapt) un bun dobandit de soți in timpul casatoriei.

NB
1. Stiu ca nu se pot incheia contracte de v/c intre soti.
2 Stiu ca sotul care a achitat ipoteca are un drept de creanta asupra sotului proprietar al impobilului, dar cum se poate transforma acesta in drept de proprietate asupra imobilului.?

Multumesc.
Ultima modificare: Joi, 15 Iunie 2023
alrofa, utilizator
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 20:31, 15 Iunie 2023
4 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Treaba e simpla daca sotul proprietar doreste. Se schimba regimul matrimonial in cel al comunitatiii conventionale de bunuri si se include prin conventie notarială, bunul in comunitatea de bunuri.
Se poate si vinde parte din bun sau poate fi data o cota si in plata catre celalalt sot, numai ca intr-adevar, nu sub regimul comunitatii legale , ci sub cel al separatiei de bunuri.
Donatia inyre soti e de evitat pt ca se poate revoca pe durata casatoriei.
Ultima modificare: Joi, 15 Iunie 2023
gi-jane2, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Soțul poate renunța la dreptul de coproprietate la un apartament ... Victor 70 Victor 70 Soțul poate renunța la dreptul de coproprietate la un apartament cumpărat de sotie în timpul căsătoriei, in favoarea soției? (vezi toată discuția)
Proprietate comuna - imobil joe17 joe17 Buna ziua! Vin sa va cer sfatul intr-o anumita privinta: anul acesta - 2011, viitoarea mea sotie va achizitiona un apartament, prin credit bancar, credit cu ... (vezi toată discuția)
Conventie matrimoniala pentru un bun imobil Zalmodegikos Zalmodegikos Buna ziua! Pe timpul casatoriei unul dintre soti poate achizitiona un imobil in nume propriu si sa incheie o conventie matrimoniala referitoare doar la acest ... (vezi toată discuția)