avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 496 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Testament recunoscut de mostenitorul legal
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Testament recunoscut de mostenitorul legal

Buna ziua. Va rog sa ma ajutati in urmatoarea speta. Fratele tatalui meu a decedat, era vaduv si nu a avut copii. A avut domiciliul in Jud. Prahova. In anul 2012 a facut un testament, legalizat la notariat, in care este stipulat ca toate bunurile mobile si imobile ce vor exista in posesia lui la data decesului vor reveni cumnatei lui.
Singurul mostenitor este tatal meu, in calitate de frate. Tata nu are nici o pretentie.
Am urmatoarele intrebari:
1. Avand in vedere existenta testamentului, cum se procedeaza pentru deschiderea succesiunii ? Poate fi deschisa de persoana trecuta in testament si tata sa dea doar o declaratie ca nu are pretentii ?
2. Succesiunea poate fi deschisa numai in localitatea de domiciliu a defunctului ? Tata are domiciliul in Bucuresti, are 85 de ani si este greu deplasabil.
Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: gabivoch , utilizator 19:23, 18 Iunie 2023
Persoana beneficiara merge la un notar pe raza ultimului domiciliu al decedatului.
Tatăl dvs nu are vocație succesorala.
A fost dezmostenit indirect, prin faptul ca unchiul dvs a lăsat testament.
Și cum frații nu sunt moștenitori rezervatari, faptul ca tatăl dvs accepta succesiunea sau renunta nu are nicio relevanta, din moment ce nici prezența si nici declaratia lui nu sunt necesare la notariat. Tot de avea unchiul va fi moștenit de soția lui, în baza testamentului.
Procedura succesorala va fi deschisa de beneficiara testamentului.
Competenta teritoriala stabilita de lege este la ultimul domiciliu al defunctului.
Doamna in cauza este cumnata, nu sotia.

Ultima modificare: Luni, 19 Iunie 2023
Manuela Rășină, administrator
Cumnata, soția, cine o fi..
Multumesc foarte, foarte mult.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire, succesiune? goghita goghita Am ingrijit mai multi ani pe unchii mei (matusa e sora bunicii, pe linie materna). Nu aveau copii. Matusa, ruda mea de sange, de altfel a decedat. Dupa 6 ... (vezi toată discuția)
Mostenirea dupa decesul tatalui lumiplai lumiplai BUNA ZIUA MA NUMESC LUMINITA SI VA ROG SA MA AJUTATI CU UN RASPUNS LA PROBLEMA MEA. PARINTII MEI AU FOST CASATORITI TIMP DE 2 ANI. DIN CASATORIA LOR ... (vezi toată discuția)
Testament ionutyahoocoom ionutyahoocoom buna dimineata ...tatal meu inainte sa decedeze a lasat testament fratelui meu pe casa parinteasca si mai multe terenuri arabile fratele meu dezbate ... (vezi toată discuția)