Intr-un proces de drept civil, poate reclamantul schimba articolul din codul civil ulterior cererii de chemare in judecata in cazul in care constanta ca articolul pe care si-a bazat cererea este gresit ?
Multumesc
Art. 204. -
(1) Reclamantul poate să îşi modifice cererea şi să propună noi dovezi, sub sancţiunea decăderii, numai până la primul termen la care acesta este legal citat. În acest caz, instanţa dispune amânarea pricinii şi comunicarea cererii modificate pârâtului, în vederea formulării întâmpinării, care, sub sancţiunea decăderii, va fi depusă cu cel puţin 10 zile înaintea termenului fixat, urmând a fi cercetată de reclamant la dosarul cauzei.
Multumesc.
In cazul in care cererea nu mai poate fi modificata, instanta o va respinge ? Asta avand in vedere ca articolul gresit si cel corect se refera la forme de co-proprietate diferite dar esenta cererii nu se schimba.
Multumesc
Mirrella P.
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Reclamantul nu este obligat sa își motiveze cererea în drept, astfel încât articolul sau articolele de lege le poate schimba oricând. După primul termen nu mai poate schimba cadrul procesual, adică nu mai poate schimba capetele de cerere, părțile, obiectul cauzei. Dacă a indicat greșit art 70 și aplicabil era 71, de exemplu, chiar nu e nicio problema. Putea și sa nu indice nimic, instanta era obligata sa facă aplicabilitatea articolului incident. De asemenea și erorile materiale se pot indrepta oricând pe parcursul procesului.
Da, fără probleme. De fapt, nu este o modificare ci este o precizare a cererii. Doar pentru modificarea cererii există regula că se poate face până la primul termen de judecată.