avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1061 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Buna seara, am 2 întrebări la care caut răspuns cu ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Buna seara, am 2 întrebări la care caut răspuns cu privire ...

Buna seara, am 2 întrebări la care caut răspuns cu privire la partea rutieră.
1. In August 2022 am avut un accident, țin sa Menționez ca aveam mai putin de 1 an de experiența si a fost implicată o victima in accident, victima aflându-se pe bancheta din spate, mai departe ajungand la spital pentru îngrijiri medicale si rămânând pentru 2 săptămâni in spital pentru ca a fost ceva mai complicat, in momentul de față este perfect normala acea persoana recuperandu se după cele 2 săptămâni de spitalizare, iar din acea seara, mi a fost data o dovada de circulație pe care o reinnoiesc lunar, iar întrebarea este, cat va mai dura procesul sau ce sfat imi puteți da? Să-mi iau avocat ca sa continue procesul?
P.S: Persoana nu a depus nicio plângere penală

2. Acum, circulând cu dovada, pot da de o alta categorie de permis?

Mulțumesc frumos.
Cel mai recent răspuns: latka , utilizator 17:41, 9 Iulie 2023
In situatia mentionata,pentru reprezentarea si apararea intereselor dv ar trebui sa apelati la serviciile unui avocat care sa studieze documentele din dosar si sa decida startegia de reprezentare a intereselor dv

ynocentta a scris:

In situatia mentionata,pentru reprezentarea si apararea intereselor dv ar trebui sa apelati la serviciile unui avocat care sa studieze documentele din dosar si sa decida startegia de reprezentare a intereselor dv

Mulțumesc pentru răspuns, dar nu sunt lămurit deloc din ce ați spus, astept răspunsuri din partea cunoscătorilor legii fiindcă din acest motiv sunt pe aceasta platforma, știam deja afirmațiile dumneavoastră. Mulțumesc frumos.
1. Despre ce proces vorbiti, din moment ce nu s-a depus nici o plingere ?
2. Daca permisul e doar retinut, valabilitatea lui nu e afectata, puteti da examen. Permisul nu e afectat de vreo sanctiune complementara, nu e anulat.
Articolul 211
În cazul în care titularului permisului de conducere i s-a interzis să ocupe o funcție sau să exercite o profesie care are legătură cu dreptul de a conduce autovehicule, tractoare agricole sau forestiere ori tramvaie, potrivit art. 108 lit. c) din Legea nr. 286/2009 privind Codul penal, cu modificările și completările ulterioare, șeful serviciului poliției rutiere care funcționează pe teritoriul de competență al autorității care a luat măsura de siguranță dispune suspendarea exercitării dreptului de a conduce autovehicule, tractoare agricole sau forestiere ori tramvaie pe durata cât operează măsura de siguranță.
[ link extern ]
Acum sunteti in situatia descrisa la :
Articolul 111
(6) La cererea titularului permisului de conducere reținut în condițiile alin. (1) lit. b) sau ale alin. (4), procurorul care efectuează urmărirea penală sau exercită supravegherea cercetării penale ori, în faza de judecată, instanța de judecată învestită cu soluționarea cauzei poate dispune prelungirea dreptului de circulație, cu câte cel mult 30 de zile, până la dispunerea clasării, renunțării la urmărirea penală sau, după caz, până la rămânerea definitivă a hotărârii judecătorești. Modul de soluționare a cererii de prelungire a dreptului de circulație se comunică și șefului poliției rutiere pe raza căreia s-a comis fapta.
[ link extern ]

Odată ce am făcut accident, mi s-a deschis dosar pentru vătămare din culpa, pentru asta sunt încă cercetat de aproximativ 1 an de zile si încă nu stiu cat o sa mai dureze si ce sancțiuni se vor dispune după clasarea acestuia, asta ma interesa cel mai mult, daca se va suspenda (NU m-ar afecta acest lucru) sau daca exista motive pentru anularea (ASTA M-AR AFECTA SI PENTRU CELELALTE CATEGORII PE CARE AS VREA SA LE IAU) acestuia atât timp cat persoana vătămată nu a depus nicio plângere penală împotriva mea. Mulțumesc frumos. @latka
Ultima modificare: Duminică, 9 Iulie 2023
Manuela Rășină, administrator
Totul va depinde ce scrie în ordonanța de clasare, exista o posibilitate sa fie o suspendare a permisului de 180 de zile.

Puteți citi despre acea probabilitate în OUG 195/2002 la care aveți deja link.

Ultima modificare: Duminică, 9 Iulie 2023
latka, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bună seară, pe data de 23.12.2023 am avut un accident cu victimă ... Stanescu78 Stanescu78 Bună seară, pe data de 23.12.2023 am avut un accident cu victimă + parasirea locului accidentului din cauza că barbacsul persoane vătămate era violent ... (vezi toată discuția)
Accident rutier cu pieton pe trecerea de pietoni Hijllp720 Hijllp720 Buna ziua! Din nefericire si nevoit am avut parte de un accident usor pe trecerea de pietoni.Mai exact in ziua respectiva ploua foarte tare si am dat pe ... (vezi toată discuția)
Vătămare corporală, suspendare permis Aalexandreea Aalexandreea Bună ziua! Am avut un accident pe data de 18.09.2022, cu vatamare corporala. Victima nu a depus plângere. Dosarul este clasat din luna ianuarie dar nu am ... (vezi toată discuția)