avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 849 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Poliță RCA pentru triciclu convertit electric
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Poliță RCA pentru triciclu convertit electric

Bună ziua.
Dețin un triciclu recumbent cu pedale model delta - două roți în spate, una în față. Gabaritic e destul de mare, are peste un metru lățime, deci nu prea încape pe pistele de biciclete.
În plus, fiind destul de greu (e folosit pentru deplasarea unei singure persoane, cu precădere în oraș, cu un portbagaj care poate transporta cumpărături de cca 30 kg), am optat pe achiziționarea și montarea unei roți electrice care a înlocuit-o pe cea normală din față, pentru asistarea la pedalare.
Independent de discuția recent iscată despre introducerea obligativității RCA pentru astfel de vehicule electrice (bicicletă, trotinetă etc), eu chiar aș vrea să dețin o poliță RCA pentru acest vehicul. Menționez că motorul are o putere de 250 W și ar putea furniza o viteză maximă de 40 km/h, viteză pe care, din cauza amplasării pe față a motorului și a greutății triciclului + utilizatorului, n-am atins-o niciodată (max 32 km/oră, în pantă, pedalând cu forță). Viteza poate fi, însă, limitată, la nevoie, la 25 km/h din comenzile display-ului motorului.
Vă rog să mă sfătuiți ce ar trebui să fac ca să pot deține o poliță tip RCA.
Mulțumesc.
Ultima modificare: Miercuri, 12 Iulie 2023
latka, moderator
Cel mai recent răspuns: latka , moderator 14:18, 10 Iulie 2023
Nu vad care e problema, presupun ca aveti permis categoria A si CI pentru triciclul respectiv :
Anexa 1
Categorii de vehicule pentru care se eliberează permisul de conducere
Categoriile de vehicule pentru care se eliberează permisul de conducere, prevăzute la art. 20 alin. (2), se definesc astfel:
.............................
d) categoria A: motociclete cu sau fără ataș și tricicluri cu motor cu puterea de peste 15 kW;
[ link extern ]
Mergeti la orice companie de asigurare si faceti RCA.
Ultima modificare: Luni, 10 Iulie 2023
latka, moderator
Nu, eu am permis de conducere B. Fiind mult sub cei 15.000W care impun permis de conducere, nu se aplică oricum. Iar triciclul nu are CI, deoarece, așa cum am menționat, la origine a avut doar pedale, iar bicicletele (sau triciclurile) fără motor nu au așa ceva. Doar ulterior, din cauza greutății, i-am atașat roată cu motor de 250W pe față.
Da, îmi cer scuze, abia acum am verificat și am constatat că am scris în mesajul inițial 25 kW, de fapt motorul are 250W - ceea ce schimbă cu totul datele problemei. Adică e un motor slab, cu care abia ajung la 29-32 km/h, și asta pe drum drept.
Încă o dată, iertare...
Ultima modificare: Luni, 10 Iulie 2023
raoul_lf, utilizator
Nu disperati atunci, se vor introduce toate vehiculele electrice de genul bicicletelor si trotinetelor electrice intre cele la care va fi nevoie de RCA :
în fapt este vorba despre vehicule autopropulsate care se pot deplasa cu mai mult de 25 km/h să dețină o asigurare RCA – adică să plătească pentru polița RCA.

[ link extern ]

Deocamdata nu e in vigoare nici o astfel de modificare legislativa, va trebui sa aveti rabdare sa apara. Nu se stie sigur daca anul acesta va aparea, am intrebat brokeri si nu mi-au putut oferi un raspuns.
Ultima modificare: Miercuri, 12 Iulie 2023
latka, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bicicleta/scuter electric gigione01 gigione01 Am achizitionat un scuter/bicicleta electrica cu urmatoarele specificatii de pe placuta cu serie: Battery voltage- 48v Maxim power output- 250W Max. Speed ... (vezi toată discuția)
Conducerea vehiculelor incadrate in cat. a1 cu permis cat. b for3v3r4u for3v3r4u Buna ziua, Apelez din nou la comunitate pentru a face lumina intr-un caz destul de des intalnit. Este vorba despre conducerea vehiculelor din cat. A1 cu ... (vezi toată discuția)