liail a scris:
Referitor la venitul declarat - la inceput poti declara o cifra mai mica (1.000, 2.000 ... 30.000 lei - cam cit consideri ca ai putea sa faci, avind in vedere ca esti la inceput de drum - nu stiu ce domeniu ai, ai deja clienti, faci deja ceva?) pentru ca regularizarea se va face in anul urmator, si vei plati diferenta pentru ce ai realizat cu adevarat.
Plata impozitului este impartita in patru transe - 15 martie, 15 iunie, 15 semptembrie, 15 decembrie; le poti plati si pe toate odata, dar cel putin prima plata nu mai tirziu de 15 martie, altfel apar penalizari ... (evident!!!).
La mine in oras, registrul trebuie efectiv "pe hirtie" este un registru ce se cumpara, se numeroteaza paginile si se inregistreaza la fisc.
Registrul se prezinta la Finante atunci cind te cheama pentru control, pe mine ma cheama la cinci ani. Inregistrarile anuale apar in rezultatul pe care il dai la sfirsit de an, pentru calcularea impozitului. Ai grija ce treci la cheltuieli, s-ar putea la controlul de la Fisc sa iti mai taie din ele.
Cel mai bine ar fi sa-l intrebi pe inspectorul care "te are in grija", deoarece multe sint interpretabile si fiecare poate cere altceva.
Spor la activitati !!!
Va multumesc mult pentru raspuns. Domeniul de activitate sunt traducerile cf cod caen 7430, mai putin cele ce tin de legea178/1997 (parca asta era, cele ce trebuiesc legalizate). Clienti inca nu am, dar nici nu am facut nici un demers in cautarea lor. Abia ieri mi-am ridicat autorizatia de la Registrul Comertului.
Nici nu stiu cum e mai bine sa procedez cu facturile, sub ce forma sa fie, avand in vedere ca activitatea o voi desfasura prin corespondenta electronica, iar plata se va face prin OP in contul pe care il voi deschide. Ce ma sfatuiti?
Cheltuielile pe care le anticipez sunt cele ce tin de carti de vizita, stampila, facturi. Ca traducator, pot trece la cheltuieli de exemplu achizitionarea unor dictionare? Ce alte lucruri mai pot fi trecute la cheltuieli? Citisem undeva si de contributiile la sanatate, dar nu prea am inteles daca se trec sau nu...
Multumesc.