Nici o sanctiune disciplinara nu poate fi dispusa anterior cercetarii disciplinare prealabile. In acordarea sanctiunii trbuie sa se tina cont de mai multe aspecte: gravitatea faptei, numarul de abateri, comportament general al angajatului, calitatea muncii angajatulu, etc. in general, pentru o abatere minora mai intai se acorda avertisment.
Fasptul ca va preseaza sa va dati demisia nu inseamna ca trebuie sa acceptati.
Ar fi bine sa sesizati Inspectia Muncii si sa contestati in instanta decizia de sanctionare.
In cazul in care vor merge mai departe cu referatele si comisiile de cercetare disciplinara si va vor desface contractul de munca ar fi bine sa mergeti in instanta si sa va recuperati drepturile legale. Cu siguranta veti castiga in instanta.
Pai prima sanctiune a fost pentru primul referat, cel din data de 10.01.2010. Referat, convocare, decizie de sanctionare. Asta a fost ordinea :) Ca sa fac contestare ce trebuie sa fac? Cam ce acte trebuie sa depun? trebuie neaparat sa vb cu un avocat? Sa zicem ca desface contractuld e munca, dau in judecata, castig, mi se reface contractul de munca. Cat credeti ca pot sa rezist? Acelasi lucru se va intampla........
Nu stiu cat mai rezistati dar este bine pentru dvs sa rezistati si sa va faceti dreptate.
Mergeti la Inspectia Muncii si faceti o sesizare exact cum ne-ati relatat noua aici pe forum. Corp Control le va face o "vizita de lucru" si veti primi un raspuns si dvs.
Daca se ajunge in instanta este recomandat sa fiti reprezentat de un avocat. La castigarea procesului se dispune reincadrarea dvs si plata salariilor la zi.
Din ce scrieti dvs. sunt mai multe necunoscute:
referatul a fost facut fara sa-l semnati???
Conform CCMUN 2007-2010 art.75 (3)de la data convocatorului pana la cercetare in fata comisiei trebuie sa existe un termen de 5 zile lucratoare, a-ti cerut sa va asiste in fata comisiei liderul sindical daca exista sindicat( multinationale nu agreeaza aceasta idee)sau aveati dreptul sa va asiste un avocat cf legii 51/1995 art.3.Urmariti toate aceste aspecte, iar daca societatea le respecta in totalitate, va fi greu intr-un eventual proces, daca nu veti avea castig de cauza.
Succes
L-am semnat, doar ca a doua zi pentru ziua precedenta. Ei l-au intocmit pe 10, eu l-am semnat pe 11. Sunt cele 5 zile pana la cercetare. Datele le-am dat eu fictiv, in caz ca mai citeste cineva din companie, sa nu fie coincidenta de date. Nu am cerut un lider sau un avocat pentru ca nu am stiut ca am dreptul. Oricum, daca venea, sindicatul nu are nici un cuvant, e doar de forma!
Daca ar merge la ITM macar vreo 5-6 oameni sa faca plangere, in care explica acelasi comportament al companiei, s-ar putea rezolva ceva? face ceva ITM-ul in momentul in care exista plangeri similare de la mai mult persoane? Chiar daca alti oameni si-au dat demisia deja si sunt plecati de cateva luni, mai au vreun cuvant in fata ITM?