avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 745 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Creare de referate unul dupa altul
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Creare de referate unul dupa altul

Buna ziua.
Vin cu o problema delicata. Lucrez intr-o multinationala unde se fac restructurari cat mai multe pe motiv: CRIZA. Astfel in data de 08.01.2010 mi s-a cerut verbal sa imi dau demisia (asa a fost cu toti angajatii care au plecat pana acum). Deoarece nu am vrut sa plec cu demisie a inceput "vanatoarea".
In data de 10.01.2010 mi se face referat. Pe data de 11 cand ajung la servici mi se inmaneaza convocarea pentru data de 14.10.2010, cu toate ca eu nu stiam ca aveam acest referat - nu mi s-a spus in ziua respectiva ca nu mi-am indeplinit sarcinile. Pe data de 14 m-am prezentat in fata comisiei care mi-a cerut sa dau explicatii. Am mentionat ca din cauza ca "am fost singur la servici in schimbul respectiv am incercat sa imi fac treaba cum am putut" motiv pentru care "am avut o atitudine necorespunzatoare si nu am incercat sa imi schimb comportamentul". Mi s-au dat sanctiuni: Reducerea salariului cu 10% pe 3 luni - conform 264, alin 1, lit. d din Legea Muncii 53/2003 (mai rau e ca trebuie sa o contest judecatoresc in maxim 30 de zile). Mentionez ca este primul referat de cand lucrez la aceasta firma (1 an si jumatate) si din cate stiu eu prima oara se poate da doar avertiment, nu si sanctiune- sau ma insel?
In data de 14.01.2010, dupa ce am iesit de la comisie mi se inmaneaza o noua convocare, din nou nu mi-am indeplinit sarcinile de servici, din nou convocare pentru data de 24.01.2010.
Pe data de 15 si 16 am fost liber, mi-am scos un medical, l-am depus pe 17 cand trebuia sa ma intorc la servici. Ideea este ca in momentul cand ma voi intoarce la munca o sa faca un al treilea referat si o sa imi desfaca contractul de munca.

De anul trecut din august si pana acum au plecat peste 100 de oameni din firma. Nici unul nu a plecat in somaj. Toti si-au dat demisia(la cererea intreprinderii) sau li s-a desfacut contractul de munca cu 3 referate exact ca in cazul meu. Toti cei care nu isi dau demisia primesc referate.

Va rog sa imi spuneti ce se poate face. Ideea este ca pierdem 2 salarii compensatorii (CCM), dar cel mai rau SOMAJUL. Daca ne desface disciplinar, tot nu primim somaj. Cum ar trebui sa procedez?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:02, 15 Martie 2010
Nici o sanctiune disciplinara nu poate fi dispusa anterior cercetarii disciplinare prealabile. In acordarea sanctiunii trbuie sa se tina cont de mai multe aspecte: gravitatea faptei, numarul de abateri, comportament general al angajatului, calitatea muncii angajatulu, etc. in general, pentru o abatere minora mai intai se acorda avertisment.
Fasptul ca va preseaza sa va dati demisia nu inseamna ca trebuie sa acceptati.
Ar fi bine sa sesizati Inspectia Muncii si sa contestati in instanta decizia de sanctionare.
In cazul in care vor merge mai departe cu referatele si comisiile de cercetare disciplinara si va vor desface contractul de munca ar fi bine sa mergeti in instanta si sa va recuperati drepturile legale. Cu siguranta veti castiga in instanta.
Pai prima sanctiune a fost pentru primul referat, cel din data de 10.01.2010. Referat, convocare, decizie de sanctionare. Asta a fost ordinea :) Ca sa fac contestare ce trebuie sa fac? Cam ce acte trebuie sa depun? trebuie neaparat sa vb cu un avocat? Sa zicem ca desface contractuld e munca, dau in judecata, castig, mi se reface contractul de munca. Cat credeti ca pot sa rezist? Acelasi lucru se va intampla........
Nu stiu cat mai rezistati dar este bine pentru dvs sa rezistati si sa va faceti dreptate.
Mergeti la Inspectia Muncii si faceti o sesizare exact cum ne-ati relatat noua aici pe forum. Corp Control le va face o "vizita de lucru" si veti primi un raspuns si dvs.
Daca se ajunge in instanta este recomandat sa fiti reprezentat de un avocat. La castigarea procesului se dispune reincadrarea dvs si plata salariilor la zi.
Din ce scrieti dvs. sunt mai multe necunoscute:
referatul a fost facut fara sa-l semnati???
Conform CCMUN 2007-2010 art.75 (3)de la data convocatorului pana la cercetare in fata comisiei trebuie sa existe un termen de 5 zile lucratoare, a-ti cerut sa va asiste in fata comisiei liderul sindical daca exista sindicat( multinationale nu agreeaza aceasta idee)sau aveati dreptul sa va asiste un avocat cf legii 51/1995 art.3.Urmariti toate aceste aspecte, iar daca societatea le respecta in totalitate, va fi greu intr-un eventual proces, daca nu veti avea castig de cauza.
Succes
L-am semnat, doar ca a doua zi pentru ziua precedenta. Ei l-au intocmit pe 10, eu l-am semnat pe 11. Sunt cele 5 zile pana la cercetare. Datele le-am dat eu fictiv, in caz ca mai citeste cineva din companie, sa nu fie coincidenta de date. Nu am cerut un lider sau un avocat pentru ca nu am stiut ca am dreptul. Oricum, daca venea, sindicatul nu are nici un cuvant, e doar de forma!
Daca ar merge la ITM macar vreo 5-6 oameni sa faca plangere, in care explica acelasi comportament al companiei, s-ar putea rezolva ceva? face ceva ITM-ul in momentul in care exista plangeri similare de la mai mult persoane? Chiar daca alti oameni si-au dat demisia deja si sunt plecati de cateva luni, mai au vreun cuvant in fata ITM?
Ultima modificare: Joi, 28 Ianuarie 2010
lauricafl, utilizator

Alte discuții în legătură

Referat itm art. 65 emoketm emoketm Pentru a desface un CIM disciplinar trebuie facut un referat catre ITM, in care sa se explice imprejurarile care au dus la asta. Desi am tot ceea ce-mi ... (vezi toată discuția)
Demisie laryssa laryssa As dorii o opinie referitoare la urmatorul caz daca se poate : In 2007 de la firma noastra un fost angajat a plecat fara sa faca cerere de demisie. Carnetul ... (vezi toată discuția)
Desfacere contract de munca litera e fcojocaru fcojocaru buna ziua, sotia mea si-a depus demisia de la o firma pentru a se muta la o alta; a anuntat angajatorul ca va pleca de la firma veche si ca nu va putea sa ... (vezi toată discuția)