avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 192 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Buna ziua! Lucrez de mai bine de o luna fara sa fii ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Buna ziua! Lucrez de mai bine de o luna fara sa fii semnat vreun ...

Buna ziua! Lucrez de mai bine de o luna fara sa fii semnat vreun contract de munca, cu promisiunea ca o sa se faca, nu imi doresc decat sa imi primesc banii pe ce am lucrat, activitatea este in domeniul horeca. Ma puteti ajuta cu un sfat, o institutie la care pot apela, zi buna! Multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 05:44, 29 Iulie 2023
Puteti sesiza ITM in scris, cu nr. de inregistrare/ data. Sesizarea se poate trimite prin posta sau prin e.mail cu confirmare de primire.
Codul Muncii
art.16
(1) Contractul individual de munca se incheie in baza consimtamantului partilor, in forma scrisa, in limba romana, cel tarziu in ziua anterioara inceperii activitatii de catre salariat. Obligatia de incheiere a contractului individual de munca in forma scrisa revine angajatorului.
...

art.260
(1) ) Următoarele fapte constituie contravenţii, dacă nu au fost săvârşite în astfel de condiţii încât să fie considerate, potrivit legii, infracţiuni:
.....
e) primirea la munca a uneia sau a mai multor persoane fara incheierea unui contract individual de munca, potrivit art. 16 alin. (1), cu amenda de 20.000 lei pentru fiecare persoana astfel identificata, fara a depasi valoarea cumulata de 200.000 lei;
e1) primirea la munca a uneia sau a mai multor persoane fara transmiterea elementelor contractului individual de munca in registrul general de evidenta a salariatilor cel tarziu in ziua anterioara inceperii activitatii, cu amenda de 20.000 lei pentru fiecare persoana astfel identificata, fara a depasi valoarea cumulata de 200.000 lei;
.....
f) prestarea muncii de catre o persoana fara incheierea unui contract individual de munca, cu amenda de la 500 lei la 1.000 lei;
....

Nerespectarea legilor si a altor acte normative care reglementeaza domeniul muncii, relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca poate fi sesizata Inspectoratului Teritorial de Munca si/sau Inspectiei Muncii.... de exemplu, neincheierea unui .ci.m.,etc.

Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dreptul muncii ridhima ridhima buna ziua am lucrat o saptamana la o firma , si cand i-am dat patronului mesaj sa imi dea banii pt zilele lucrate mi-a spus ca ii lipseste un stick cu niste ... (vezi toată discuția)
Munca la negru mioarailina mioarailina Daca am lucrat la negru si sunt in somaj iar patronul nu mi-a facut contract pt ca nu a vrut ce pateste daca îi fac reclamatie la ITM (vezi toată discuția)
Lucru la negru Cristiez Cristiez Am fost găsit lucrând pt o firma, deși eu sun angajat mapn, cadru militar activ. Când au venit cei de la itm, m-am speria și am completat hârtia ... (vezi toată discuția)