1) Există un model de solictare pentru ca inregistrările cu camerele body-worn (body-cam), făcute de polițisti chemați la fața locului de către mine, să fie menținute în registrul poliției mai mult de 6 luni de zile?,
2) Le pot solicta dacă sunt parte din dosar?,
3) Către cine mă adresez?.
ynocentta
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Inregistrarile audio si video preluate cu body-cam se pastreaza pe o perioada de 6 luni de la data inregistrarii.
Inregistrarile audio si video care fac obiectul unor proceduri judiciare se pot pastra, dupa caz, si dupa aceasta perioada, urmand regimul probelor.
Inregistrarile pot fi comunicate catre orice autoritate publica sau orice alt organism ori entitate competenta in materie de prevenire, descoperire, cercetare, urmarire penala si combatere a infractiunilor sau de executare a pedepselor, inclusiv in materia mentinerii si asigurarii ordinii si sigurantei publice.
Pe langa ce ati mentionat nu ati precizat concret procedura de solicitare a inregistrarilor de pe bodycam adica cui ma adrsez, trebuie sa completez un formular, daca exista un abuz pot folosi inregistrarile de pe bodycam ca proba la dosar,, in cat timp si de catre cine se elibereaza inregistrarile? Spuneti totul scurt si la obiect! Fiindca sunt multe persoane care au de a face cu abuzurile politiei si pot folosi ca proba inregistrarile de pe bodycam politistilor si nu prea cred ca se pastreaza in baza de date a politiei toata inregistrarea de pe bodycam mai ales daca stiu ca au facut abuz iar prin stergerea inregistrarile abuzurilor lor pot fi incriminati.
liviuOT
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
în terorie (pe modelul SUA, dar în mod evident acolo cadrul legislativ este diferit) acele inregistrări ar putea constitui informații de interes public si ar putea fi obținute în baza unei simple cereri la care se atașazaă dispozitivul - cd/memory stick - pe care să fie copiate respectivele inregistrari).
în practică însă cel ai probabil vor fi invocate tot felul de motive de tipul „secret de serviciu” sau „protectția datelor personale” deși nu văd nici de ce ar fi secret și nici de ce datele (eventual) personale nu ar putea fi indepartate/eliminae/mascate/cenzurate de pe copia pusa la dispoziție.
în absența unei jurisprudențe relevante ( decizie ICCJ care să clarifice subiectul) tot ce puteti face este să vă adresati politiei cu o cerere si in caz de refuz să urmați procedura contestării in contencios administrativ ... poate ...cine știe?!
inregistrarile respective insă TREBUIE sa existe , să fie păstrate conform legii iar in cazul unui abuz in serviciu (sau a altei fapte) pe care o reclamați organele competente (conducerea poliției, procurorul) poate solicita/obține/utiliza respectivele inregistrări in solutionarea plangerii formulate.