avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 186 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... parte responsabila civilmente
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

parte responsabila civilmente

Exista vreo sansa ca o societate comerciala, in calitate de parte responsabila civilmente, sa nu fie obligata la plata de daune in solidar cu inculpatii, pentru repararea prejudiciului produs?
Cel mai recent răspuns: g.florin , utilizator 15:11, 16 Aprilie 2009
.. intrebarea este f neclara.. in principal, depinde daca inculpatii erau reprezentanti ai acelei societati comerciale, si daca prejudiciul s a produs in exercitarea functiilor lor..
Sanse exista... Depinde impotriva cui se indreapta actiunea civila. Parerea mea e ca nu ar trebui sa va bazati pe acest fapt pentru ca e o chestiune de hazard.

Cel mai probabil, raspunderea civila delictuala a societatii comerciale va fi angajata in baza art. 1000 alin. 3 C. civ. (raspunderea comitentului pentru fapta prepusului). In situatia in care se angajeaza aceasta raspundere, ar trebui sa va bazati pe dreptul actiunii in regres indreptata impotriva persoanelor care au provocat prejudiciul. Altfel spus, firma se poate indrepta impotriva vinovatilor pentru recuperarea banilor.
va multumesc.Sunt indeplinite conditiile raspunderii potrivit art. 1000 alin. 3, dar nu stiu cum sa-mi motivez apelul, prin care patronul meu nu vrea sa plateasca nici un ban.E absurd sa vrea asta, dar eu vreau sa fac tot ce se poate.
daca este cineva si imi poate raspunde; daca o persoana este citata ca si martor intr-un proces penal, cu aplicarea art 75 lit a, prezenta obligatorie si faptul ca partea citata are dreptul la un aparator si se mai specifica , ca in cazurile prevazute de articolul 171, alin2,3, apararea este obligatorie, iar in cazul in care partea nu isi alege un aparator i se da unul din oficiu iar in vederea exercitarii dreptului de aparare, partea citata poate sa consulte dosarul aflat la arhiva instantei, CE TREBUIE SA INTELEGEM DIN ASTA?
ESTE MARTOR SAU ESTE ALTCEVA?
VA ROG SA-MI RASPUNDETI
Daca pe citatie, la calitatea in care esti chemata , scrie clar: MARTOR, atunci asa este!

Alte discuții în legătură

Parte responsabila civilmente mi_re_la68 mi_re_la68 Buna ziua. In 2009 agajatul meu a produs un accident de circulatie din care au rezultat doua victime: una decedata si cealalta spitalizata (maxim 10 zile). ... (vezi toată discuția)
recuperarea prejudiciului de la persoane care nu sunt inculpate Corina1234 Corina1234 Bună ziua! Vă rog să mă ajutati sa-mi clarific următoarele aspecte referitoare la actiunea civilă in procesul penal Se poate solicita obligarea in ... (vezi toată discuția)
Proces cu daune! SavaAndra SavaAndra Buna ziua , ma numesc Andra si am doua intrebari in legutura cu un proces in care sunt parte civila. In sept 2013 tatal meu a fost lovit de un autoturism in ... (vezi toată discuția)