avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 823 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... parte responsabila civilmente
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

parte responsabila civilmente

Buna ziua.
In 2009 agajatul meu a produs un accident de circulatie din care au rezultat doua victime: una decedata si cealalta spitalizata (maxim 10 zile). Tocmai am primit citatie de a participa in calitate de parte responsabila civilmente in procesul colegului in calitate de inculpat pentru fond ucidere din culpa.
Va rog sa-mi spuneti ce presupune acest lucru, daca e nevoie ca firma sa angajeze un avocat, daca eu pot recupera daunele in cuantum de 16000lei (reparatia masinii si plata unui avocat). Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: mi_re_la68 , utilizator 12:09, 16 Noiembrie 2010
va sfatuiesc sa va angajati un avocat...
dvs sunteti chemat ca parte responsabila civilmente ptentru ca, in cazul in care i se va stabili vinovatia inculpatului si faptul ca se afla in exercitarea atributiilor de serviciu cand a comis accidentul, dvs sa fiti obligat la plata daunelor cerute de victime....bani pe care teoretic ar trebui sa ii recuperati de la angaja
In proces trebuie introdusa si societatea de asigurari la autoturismul era asigurat urmand ca aceasta sa suporte despagubirile, care vor fi acordate victimelor si mostenitorilor.
In cazul nu care nu detineati polita de asigurare sau aceasta nu acopera despagubirile, in calitate de persoana responsabila civilmente, societatea va fi obligata sa acopere aceste despagubiri. Printr-o actiune in regres puteti recupera aceste despagubiri de la salariatul dvs.
In privinta reparatiei masinii dvs puteti actiona in judecata salariatul pentru despagubiri, in cazul in care accidentul s-a produs din vina sa.
Partea responsabila civilmente este persoana chemata in procesul penal, sa raspunda potrivit legii civile, pentru pagubele provocate prin fapta invinuitului sau inculpatului.
Partea responsabila civilmente are in ceea ce priveste actiunea civila, toate drepturile pe care legea le prevede pentru invinuit sau inculpat.
In situatia stabilirii vinovatiei angajatului dvs.veti fi obligat in solidar la plata despagubirilor solicitate de catre cele 2 victime, dar asta nu inainte de a se stabili raportul de prepusenie dintre dvs. si angajatul dvs. si imprejurarile in care a fost comis accidentul, respectiv in timpul exercitarii sarcinilor de serviciu sau in afara acestora.
Raspunderea civila delictuala poate fi angajata in baza art. 1000 alin. 3 C. civ. (raspunderea comitentului pentru fapta prepusului). In situatia in care se angajeaza aceasta raspundere, aveti posibilitatea sa va indreptati pe cale actiunii in regres impotriva angajatului dvs. care a provocat prejudiciul. Altfel spus, firma se poate indrepta impotriva vinovatului pentru recuperarea banilor.
Angajati avocat.;)
Multumesc mult pentru informatii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Parte responsabila civilmente sophia_sb sophia_sb Exista vreo sansa ca o societate comerciala, in calitate de parte responsabila civilmente, sa nu fie obligata la plata de daune in solidar cu inculpatii, ... (vezi toată discuția)
Calitate de asigurator in cauza anamariamed anamariamed Buna ziua, Va rog sa ma ajutati sa inteleg o sentinta judecatoreasca. Am avut castig de cauza intr-un proces impotriva unei firme de taxi si societatea de ... (vezi toată discuția)
Raspunde societatea???? girbeaionicavioleta girbeaionicavioleta Un sofer al societatii noastre care transporta marfa catre clientii nostrii a accidentat grav o masina. Atat masina noastra cat si masina implicata sunt grav ... (vezi toată discuția)