avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 794 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... Calitate de asigurator in cauza
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

Calitate de asigurator in cauza

Buna ziua,
Va rog sa ma ajutati sa inteleg o sentinta judecatoreasca.
Am avut castig de cauza intr-un proces impotriva unei firme de taxi si societatea de asigurari a acesteia (e vb de un accident rutier) ... eu avand de recuperat anumite daune banesti.
Va rog sa imi spuneti ce anume sa inteleg eu din " Constata ca SC XXX ASIGURARI SA are calitate de asigurator in cauza" ? ... ne putem indrepta si catre asigurator pentru recuperarea daunelor ori firma de taxi trebuie sa suporte suma integral ?

Multumesc !
Cel mai recent răspuns: Rodica Ciobanu , Avocat 23:05, 18 August 2009
Hotararea trebuie investita cu formula executorie si apoi mergeti la firma de asigurari pentru a discuta plata sumelor retinute de instanta.
Din pacate, exista suficiente hotarari date in felul acesta, datorita neintelegerii raspunderii societatii de asigurari, in special cele pronuntate in anii anteriori, care nu protejeaza nici victimele, nici asiguratii. In baza acelor asigurari RCA, firesc e ca firma de asigurari sa achite acele daune, daca firma de asigurari a fost introdusa in proces si s-a constatat ca asigurarea e valabila si nu este aplicabil vreun caz de excludere, potrivit dispozitiilor in materie de asigurari in vigoare la data producerii accidentului. Sa speram ca si in cazul dvs. veti putea recupera banii fara prea mare efort, direct de la Asigurator.
Dar ce a decis instanta? Caci in hotarare trebuie sa fie scris acest lucru...pe cine a obligat la plata?
Obliga inculpatul (soferul) in solidar cu partea responsabila civilmente (angajatorul) la plata daunelor ... respinge obligarea in solidar a asiguratorului cu inculpatul si partea responsabila civilmente , la plata despagubirilor civile ... insa totodata se specifica si faptul ca firma de asigurari are calitatea de asigurator in cauza.
Intr-adevar hotararea este ciudata, probabil ca nu ati date despre accident, nici pe cine ati chemat in judecata.Numai pe vinovat/numai pe asigurator/pe ambii, daca vinovatul avea polita de asigurare RCA valabila, ori asiguratorul a fost chemat in calitate de garant de catre vinovat, ori cazul/fapta se inscrie in una din excluderile prevazute de normele RCA si atunci asiguratorul nu plateste daunele.
Ultima modificare: Marți, 18 August 2009
nucu$, utilizator
Eu, victima, m-am constituit parte civila in proces si am dat in judecata : soferul de taxi , firma de taxi si societatea de asigurari.
Sentinta penala a instantei de fond ii obliga in solidar pe acestia 3 la plata despagubirilor. Asta inseamna ca polita RCA era valabila la data producerii accidentului, nu ?
Abia in recurs s-a modificat .... asa cum am scris si mai sus ... iar in acest moment nu mai inteleg daca societatea este sau nu obigata sa ma despagubeasca ?!?!?!
Cat despre fapta inculpatului, daca se inscrie in una din excluderile prevazute de normele RCA ... nu se specifica absolut nimic in sentinta, nu stiu care este cauza pentru care respinge obligarea in solidar a asiguratorului cu inculpatul si partea responsabila civilmente la plata despagubirilor civile.

Va rog sa ma ajutati sa aflu daca pot recupera macar o parte din daune de la firma de asigurari .
Acolo e unica mea sansa cred.
Multumesc .

P.S daca e nevoie o sa dau mai multe detalii ... astept un rsp.

Alte discuții în legătură

Daune in urma unui accident de circulatie costyseby costyseby intr-un accident rutier soldat cu moartea unei persoane dosarul a ajuns in instanta si s-a dat si o hotarare dupa cum urmeaza: - soferul a primit 1.4 ani ... (vezi toată discuția)
Parte responsabila civilmente mi_re_la68 mi_re_la68 Buna ziua. In 2009 agajatul meu a produs un accident de circulatie din care au rezultat doua victime: una decedata si cealalta spitalizata (maxim 10 zile). ... (vezi toată discuția)
Accident de circulatie masterguni masterguni buna , in urma unui accident de circulatie am ajuns in instanta intru-un proces civil in calitate de inculpat . dupa 3 ani de judecari am primit 2 ani cu ... (vezi toată discuția)