avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 384 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Responsabilitate legala prelungiri hornuri casa vecina.
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Responsabilitate legala prelungiri hornuri casa vecina.

Buna ziua, am si eu o curiozitate. Casa lipita de blocul in care locuiesc are construite niste prelungiri la hornurile din caramida. Aceste prelungiri urca pe toata inaltimea blocului,lipite de calcan, ajungand la nivelul acoperisului. Rolul lor tehnic era de a facilita eliberarea fumului din soba casei peste ultimul etaj al blocului. Cine este responsabil din punct de vedere legal pentru consolidarea/demolarea acestor hornuri? Asociatia de proprietari a blocului sau proprietarul casei?
Cel mai recent răspuns: mitabiciclista , utilizator 20:44, 7 August 2023
Buna ziua,

Proprietarul casei.
Asociatia de proprietari a blocului poate doar sa se exprime daca aceasta lucrare porvoaca prejudicii vreunuia dintre proprietarii apartamentelor din bloc.
Ultima modificare: Luni, 7 August 2023
Ana Av. Ranete, Avocat
Buna ziua,
Asociația de proprietari ai blocului dacă casa e prima construită.
Pentru că tot ei au făcut și platit prelungirea coșurilor până deasupra blocului.
Daca casa era acolo dinainte de construirea blocului și coșurile erau bine făcute și nu deranjau pe nimeni.
Nici acum nu deranjează pe proprietarul casei.
Modificările au fost făcute în interesul blocului.
Cine are interes acela face și tot acela plătește.
Ultima modificare: Luni, 7 August 2023
mitabiciclista, utilizator
Responsabil pentru asigurarea starii tehnice a instalatiilor de evacuat gaze sunt beneficiarii acesteia respectiv proprietarul casei
In niciun caz, demolarea cosului nu se poate face fara acceptul proprietarului casei, respectiv gasirea si realizarea unei alte solutii tehnice (proiect) care sa permita evacuarea gazelor arse/ fum.
Eu intreb de cine aparțin. In momentul de față el nu mai au un rol, incalzirea se face pe gaz in acea casa. Din prelungirea acelor cosuri cad caramizi tot pe acea casa. Proprietarul casei vrea ca ele sa fie demolate, dar crede ca aparțin de bloc si ca asociația de proprietari este responsabilă de ele.


POPA GHEORGHE a scris:

In niciun caz, demolarea cosului nu se poate face fara acceptul proprietarului casei, respectiv gasirea si realizarea unei alte solutii tehnice (proiect) care sa permita evacuarea gazelor arse/ fum.

Alte discuții în legătură

***** coș de fum la bloc cu 3 etaje să fie prevăzut și pentru centrale pe lemne? Vecinul13245 Vecinul13245 Salutare tuturor, Așa cum cred că mulți alții ajung într-o situație de, disperare, neștiind ce să mai facă, la cine să meargă, pe cine să ... (vezi toată discuția)
Locuiesc într-un bloc care are horn din construcție. cine răspunde de porțiunea aferentă fiecărui apartament? D_aka D_aka Buna seara, locuiesc intr-un bloc care are din constructie horn. Mi-am construit un semineu ( in locul unei vechi sobe) cu evacuarea fumului in hornul ... (vezi toată discuția)
Demolare cos de fum seldom seldom Buna ziua, Pentru demolarea unui cos de fum de la o soba veche este nevoie de autorizatie de constructie / desfiintare? Multumesc, (vezi toată discuția)