avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 385 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... ***** Coș de fum la bloc cu 3 etaje să fie prevăzut ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

***** Coș de fum la bloc cu 3 etaje să fie prevăzut și pentru centrale pe lemne?

Salutare tuturor,

Așa cum cred că mulți alții ajung într-o situație de, disperare, neștiind ce să mai facă, la cine să meargă, pe cine să întrebe... ajung să întrebe pe unde se poate.

Stau la bloc, care are 3 etaje. Apartamentele sunt la fel, au 3 camere, 1 hol, 2 băi și o bucătărie.

Pe hornul de la baie, am o centrală, vecinul de la etajul 1 are cazan pe lemne, vecinul de la 2 are și el centrală, și vecinul de la 3 are tot cazan pe lemne.

S-a întâmplat că, vecinului de la 3 i-a ieșit fumul în casă, și de atunci el continuă să pună vina pe cei care au centrală, cum că din cauza noastră s-a aprins hornul și i-a ieșit lui fumul în casă... vecinul de la 2 și-a scos centrala și a trecut pe curent... eu nu-mi permit așa ceva.

Întrebarea mea este următoarea: cum pot afla, sau unde pot afla dacă este perfect legal să folosesc centrala pe lemne? Pe cine pot întreba care să știe sigur... unii zic într-un fel alții, în alt fel.

Eu nu vreau să mă cert cu vecinul, dar nici nu pot vorbi cu el că-i pornit pe chestia că: "blocul nu are coș făcut, prevăzut pentru centrală pe lemne (toate apartamentele la costrucție aveau sau s-a făcut sobe de teracotă, pe lemne).

O altă precizare este că de fiecare dată când am chemat vecinii să curețe hornul nu au venit... chiar recent am băgat camera de filmat pe horn și l-am filmat ca să am dovezi că l-am curățat bine de tot... țin să precizez și că centrala mea are bifurcații astfel încât nu are cum, ca flacăra de la parter, de la mine să ajungă până la vecinul de la 3 și astfel să-i i-a foc hornul la el.

Eu vreau să fac să fie bine, chiar las de la mine, și investesc chiar dacă nu ar trebui... dar vecinul cred că el nu a greșit cu nimic și tot ține că eu sunt de vină... singura soluție ca să-i închid pornirea este să o fac prin lege... nu vreau să fac înșelătorii, dar vreau să știu exact ce am de făcut.

Vă rog să mă învățați și îndrumați, vreau să fac să fie bine, chiar dacă las de la mine... nu-mi place situația deloc.

Vă mulțumesc frumos!
Ultima modificare: Duminică, 5 August 2018
Vecinul13245, utilizator
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 17:22, 6 August 2018
La nivelul imobilului de locuit in comun este infiintata asociatie de proprietari ?
Daca exista asociatie de proprietari in temeiul disp art 10 L nr 230/2007 solicitati presedintelui de asociatie sa va puna la dispozitie cartea tehnica a constructiei
Ultima modificare: Duminică, 5 August 2018
ynocentta, utilizator
Da, exista.

Și în această carte, ce ar trebui să scrie sau cum scrie... unde să mă uit, după ce să mă uit?

Lungiea coșului, grosimea lui, diametru... cum ar trebui să scrie astfel încât să ateste că se poate folosi centrală pe lemne liniștit? Țin să precizez că, hornul e dreptunghiular și la grosime cât bagi 4 sticle pătrate puse împreună.. e gros, destul de larg.
Inteleg ca proiectul initial al blocului prevedea sobe pe lemne, caz in care obligatoriu trebuia sa existe un cos de evacuare pana la o cota superioara ultimului etaj, la care sa fie racordate toate sobele din apartamente. Nu inteleg de ce sunt racorduri de la centrale (pe gaz sau pe lemne), in prezent, pe aerisirea de la bai.
Centralele fie pe lemne, fie pe gaz trebuiau racordate la cosul de gaze prevazut in proiect (nu puteau fi sobe pe lemne fara acest horn/ cos de fum.
Curatarea hornului (cred ca vorbiti de aerisirea de la bai) trebuie sa fie in atentia tuturor locatarilor si pe cale amiabila sa existe o perioada stabilita pentru curatare periodica.
Vinovatiile pentru fum/ incendii, etc., dupa parerea mea, apartin tuturor locatarilor, atata timp cat nu s-a respectat proiectul initial si ma refer la hornul de fum.
Interesant ar fi ce au stabilit pompierii sositi la fata locului sa stinga incendiul ?!
Singura solutie viabila este respectarea proiectului - legarea tuturor cosurilor de gaze arse de la centrale pe lemne la cosul de fum. Daca din anumite motive (!?) acest cos nu a fost construit/ nu mai exista in bloc, trebuie construit (pe vechiul amplasament sau pe un amplasament nou, stabilit printr-un proiect intocmit de o firma autorizata) la care sa se racordeze toate cosurile de la centralele de apartament.
Trebuie avut in vedere de catre proiectant ca un horn de fum se proiecteaza diferit (cu "fumuri" la diferite distante si amplasari) fata de o aerisire simpla de la bai (spatiu gol, cel mult cu jaluzele reglabile).
Centralele de apartament pe gaz trebuie dirijate separat la un cos de gaze arse, construit pe exteriorul blocului pana la cota superioara ultimului etaj.
Daca doriti o solutie autorizata, scrisa, puteti contacta un expert tehnic judiciar in specializarea centrale termice/ instalatii de gaze, care contracost, in urma studierii la fata locului sa intocmeasca un raport tehnic. Nu cred ca solutia oferita de catre expert sa difere cu mult de cea mentionata de mine.
Dl. Popa Gheorhe, nu vorbesc despre aerisirea de la bai... vorbesc despre horn-ul care exista in baie... la una din bai exista aerisire, baia este orientata spre scara, dar la cealalta baie, care este principala, exita geam si are si horn pentru a lega cazan/centrala/soba, ce se doreste.

Proiectul a fost facut acum 25-30 de ani, nu avea cum sa se tina cont de centrale... toti au sobe pe lemne. Fiecare horn iese cu peste 1 m deasupra acoperisului.

Mentionati ca initial apartamentele au fost prevazute cu sobe de teracota.
Nu cred ca vreun proiectant care se respecta leaga cosurile/ hornurile de la sobe la hornul/ aerisirile de la bai (la horn m-am referit nu la jaluzelele din baia mica).
Am explicat de ce. in mesajul anterior, constructia celor 2 hornuri se proiecteaza si se executa diferit.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sobe pe lemne narcis38 narcis38 buna!locuiesc intr-un bloc cu parter si etaj 1 .iar acest bloc, incalzirea a fost cu centrala pe bloc.dar de 1 an aceasta centrala nu mai exista si mi-am ... (vezi toată discuția)
Problema hornul Porolissum Legend Porolissum Legend Bună, am achiziționat recent un apartament și o mansarda într-un bloc cu un etaj(construit în 64). Am achiziționat apartamentul de la etaj. Am început ... (vezi toată discuția)
Incalzire pe lemne la bloc neag florin neag florin Buna seara. Am si eu o problema cu un vecin. Blocul este prevazut cu horn din constructie si de curand mi-am instalat o soba pe lemne. Eu stau la parter, iar ... (vezi toată discuția)