avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 266 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Răspunsuri în comunitate Problema hornul
Discuție deschisă în Răspunsuri în comunitate

Problema hornul

Bună, am achiziționat recent un apartament și o mansarda într-un bloc cu un etaj(construit în 64). Am achiziționat apartamentul de la etaj. Am început cu dreptul viata la bloc. Blocul are horn(nu știu cât de legal facut). Menționez ca nu folosesc sobe sau șemineu in apartament. Deci nu folosesc hornul, horn care trece prin apartament și mansarda, și este într-o stare de degradare foarte avansata și tot fumul iese în mansarda, pe structura de lemn, innegrind tot. Cu un acord verbal, (cu martori) , am avut acordul vecinului de a dărâmă unul din cele doua hornuri, porțiunea interioara din apartament a hornului. După ce a fost dărâmat, tot el a venit și a zis ca s-a răzgândit și ca nu mai dorește sa darm hornul, deoarece dorește sa introducă orificiul hotei în horn pt aerisire.. Vecinul de jos dorește sa isi construiască 1 /2 șeminee, dar lângă teava de gaz care trece în aceeași încăpere cu centrala și unde urmează să se instaleze șemineul.
Întrebările mele sunt.
Dacă nu folosesc hornul deloc(nici în apartament și nici în partea de mansarda) dar în mansarda mea hornul este foarte deteriorat și reprezinta risc de incendiu... Cine este răspunzător de repararea lui?!
Este legal sa construiască sursa de gaz învecinatea centralei?
Este legal sa introducă hota în horn?
Mulțumesc anticipat
Ultima modificare: Joi, 16 Iulie 2020
Porolissum Legend, utilizator
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 19:41, 16 Iulie 2020
Buna ziua,
Eu personal as darama de tot partea de horn ce trece pe la mine prin casa daca cel ce-l foloseste nu se ocupa de amenajarea lui si mai are si centrala.
Se poate construi un semineu langa teava de gaz dar trebuie respectate anumite conditii ( montare senzor de gaz- ca in cazul sobelor cu arzator pe gaz ).
Nu as accepta ca veciunul cauza sa introduca evacuarea de la hota in acel horn,, o sa simtiti mirosul a tot ce gateste in casa dvs. daca nu este amenajat.
Ultima modificare: Joi, 16 Iulie 2020
Ionut.ion, utilizator
In momentul in care ati cumparat ati fost in cunostinta de cauza (banuiesc) despre situatia din bloc.
Trebuie vazut in cartea tehnica a constructiei care a fost rolul hornurilor. Daca in prezent nu se folosesc pentru acel scop, hornurile pot fi demolate in totalitate in baza unui proiect tehnic care se avizeaza de catre Inspectoratul de stat in ctii.
Orice alte legaturi din apartamente la hornuri, nu se pot face decat in baza unor proiecte care au regim de avizare, dupa caz, la firma de distributie gaz, la Inspectoraul de stat in ctii., ISU-pompieri, etc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Demolare horn vechi in apartament PRF1 PRF1 Buna ziua! De curand am achizitionat un apartament, incalzirea se facea pe sobe care ulterior au fost eliminate dar au ramas doua hornuri, 1 horn este ... (vezi toată discuția)
Modificari apartament ciobotarupetrucristian ciobotarupetrucristian Salutare tuturor eu am problema foarte delicata locuiesc intr-un bloc cu trei etaje la etajul doi iar vecinul de la ultimul etaj vrea sa imi inchida hornul de ... (vezi toată discuția)
***** coș de fum la bloc cu 3 etaje să fie prevăzut și pentru centrale pe lemne? Vecinul13245 Vecinul13245 Salutare tuturor, Așa cum cred că mulți alții ajung într-o situație de, disperare, neștiind ce să mai facă, la cine să meargă, pe cine să ... (vezi toată discuția)