avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1059 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Calcul prenatal si CCC
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Calcul prenatal si CCC

Buna ziua. As vrea sa stiu, va rog, cum se calculeaza indemnizatia de maternitate si de crestere copil, avand in vedere ca luna nasterii (octombrie) va fi incompleta. Concret: din oct 2022 pana in aprilie 2023 am avut salariul minim pe economie 3000 brut, 1898 net, iar din mai pana in oct (?) 24500 brut, 14456 net. Probabil voi naste pe la jumatatea lunii octombrie. Asta ar insemna jumatate de salariu? Afectandu.mi media veniturilor? Sau daca intru in prenatal/postnatal de la 10-15 oct, se decaleaza cu o luna , prima luna fiind septembrie, care este luna intreaga, sau doar jumatate de salariu.......ceea ce imi va afecta media veniturilor? Sau daca intru in prenatal din 1 oct , cu indemnizatia de maternitate calculata la 14421 brut pe luna oct, cum se calculeaza indemnizatia de crestere copil ? Nu stiu cum sa iau luna oct. Sper ca m.am facut inteleasa. Multumesc mult!
Ultima modificare: Vineri, 11 August 2023
Aura777, utilizator
Cel mai recent răspuns: Aura777 , utilizator 15:44, 16 August 2023
Cuantumul indemnizației lunare este de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni din ultimii 2 ani anteriori datei nașterii copilului.

Cuantumul minim al indemnizației lunare nu poate fi mai mic decât suma rezultată din aplicarea unui coeficient de multiplicare de 2,5 la valoarea indicatorului social de referință, iar cuantumul maxim al acesteia nu poate depăși valoarea de 8.500 lei.

Pentru luna nașterii copilului se iau în calcul veniturile cuvenite pentru acea lună, respectiv venitul pe care l-ar fi primit persoana dacă ar fi lucrat în toată luna sau cumulul dintre venitul aferent zilelor lucrate cu indemnizația de maternitate.
Va multumesc mult pt raspuns!
Ultima modificare: Duminică, 13 August 2023
Manuela Rășină, administrator
Si inca o intrebare, va rog: am inteles ca la calcul se pune luna intreaga, insa faptic ce salariu voi primi pt luna oct daca de exemplu nasc pe 15 oct? Salariu doar pt zilele lucrate pana la momentul nasterii sau pt luna intreaga? (Eu sunt si angajator si angajat si nu stiu ce salariu trebuie sa.mi dau pe oct., iar contabila m.a bagat mai mult in ceata, zicandu.mi ca va trebui sa imi dau salariu si dupa ce nasc, in cele 42 de zile de lauzie, pana se poate suspenda contractul, desi nu o sa solicit pre si postnatal).
Multumesc frumos pt lamuriri !!!

Cornel Vasile a scris:

Cuantumul indemnizației lunare este de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni din ultimii 2 ani anteriori datei nașterii copilului.

Cuantumul minim al indemnizației lunare nu poate fi mai mic decât suma rezultată din aplicarea unui coeficient de multiplicare de 2,5 la valoarea indicatorului social de referință, iar cuantumul maxim al acesteia nu poate depăși valoarea de 8.500 lei.

Pentru luna nașterii copilului se iau în calcul veniturile cuvenite pentru acea lună, respectiv venitul pe care l-ar fi primit persoana dacă ar fi lucrat în toată luna sau cumulul dintre venitul aferent zilelor lucrate cu indemnizația de maternitate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie crestere copil Mirela092 Mirela092 Buna ziua, am o intrebare. In iulie fac 1an cu carte de munca, pana acum am avut contract pe 8 ore, dar acum vrea sa imi faca la 4ore...eu sunt insarcinata in ... (vezi toată discuția)
Indemni6 raetchi raetchi As vrea sa stiu cat este indemnizatia pe luna (vezi toată discuția)
Buna ziua . sunt angajata din oct 2022, urmand sa nasc in aprox ... Marykaaa Marykaaa Buna ziua . Sunt angajata din oct 2022, urmand sa nasc in aprox 20 oct 2023. As vrea sa intru in prenatal la 1 sept. 1. Calculul indemnizatiei de maternitate ... (vezi toată discuția)