avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 850 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Evaluări de riscuri grupuri sensibile la riscuri
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Evaluări de riscuri grupuri sensibile la riscuri

Bună ziua,
Va rog să-mi spuneți dacă am evaluări de riscuri pentru fiecare funcție, aferente lucrătorilor fara dizabilități sau gravidute, pentru grupurile sensibile la riscuri, garavidute și lucrători cu dizabilități sint diferite evaluările sau diferă și în ce ar consta diferența?
Cel mai recent răspuns: inspectorSSM , utilizator 22:13, 14 August 2023
Vedeti ghidul pus la dispozitie de Inspectia muncii. Il gasiti aici: [ link extern ]
Diferenta consta in modul cum un anume risc profesional poate influenta activitatea unei persoane cu dizabilitati sau a unei gravide, tinand cont de starea de sanatate a acestora.
Daca aveti riscurile profesionale identificate si evaluate pe locuri de munca, posturi de lucru, meserii, functii, luati fiecare risc in parte si vedeti cum poate influenta activitatea unei persoane cu dizabilitati sau a unei femei gravide.
Un exemplu: temperatura ridicata/ scazuta influenteaza diferit o femeie gravida fata de un lucrator obisnuit.
Diferentele in evaluarea riscului se regasesc in masurile dispuse pentru evitare risc.
Evaluarea riscurilor pentru grupurile sensibile la riscuri trebuie să fie distinctă față de evaluarea riscurilor pentru celelalte categorii de salariați și este obligatoriu s-o aveți, chiar dacă momentan nu aveți angajați care să se încadreze în aceste grupuri sensibile.
Puteți găsi pe internet modele pe care să le adaptați la situația dvs. concretă.
Mi-aș permite să vă dau o sugestie, anume să nu mai folosiți termenul „graviduțe”. Aici vorbim, totuși, de prevederi legale și obligatorii, deci de lucruri serioase, nu suntem la „talk-show”-uri TV unde să ne „pisicim” ca să dăm bine la telespectatori. Scuze dacă am deranjat cu remarca mea, dar și exprimarea dvs este extrem de deranjantă.
Ultima modificare: Luni, 14 August 2023
florinm., utilizator
Modelele gasite pe internet nu sunt recomandate. Fiecare evaluare de riscuri are la baza conditiile concrete din firma si orice "adpatare" poate crea neajunsuri. In cazul producerii unui eveniment nedorit, soldat cu pagube materiale si/ sau victime va crea firmei, mari neajunsuri.
Vedceți că limitarea grupurilor sensibile doar la femei gravide și persoane cu handicap nu este corectă, in art. 8 alin. (1^1) din HG 355/2006 pe lângă definirea supravegherii medicale speciale sunt precizate și grupurile sensibile la riscuri (categorii de persoane).

ART. 8
(1^1) Prin supraveghere specială se înţelege examenul medical profilactic efectuat de către medicul de medicina muncii, în vederea stabilirii aptitudinii în muncă pentru lucrătorii care se încadrează în următoarele categorii: persoane cu vârste cuprinse între 15 şi 18 ani împliniţi, persoane cu vârsta de peste 60 de ani împliniţi, femei gravide, persoane cu handicap, persoane dependente de droguri, de alcool, stângace, persoane cu vederea monoculară, persoane în evidenţă cu boli cronice.
Ultima modificare: Luni, 14 August 2023
inspectorSSM, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Salariat peste 55 ani = grup sensibil? Dianex Serv SRL Dianex Serv SRL Ma poate ajuta cineva cu cadrul legal din care reiese ca persoanele peste 55 ani sunt considerate ca facand parte din grup sensibil cf art. 35 din ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, in perioada urmatoare vom angaja o persoana cu disabilitati. ... justinsanero justinsanero Buna ziua, In perioada urmatoare vom angaja o persoana cu disabilitati. Va rog sa-mi spuneti ce documente SSM sunt necesare. Multumesc in avans, (vezi toată discuția)
Evaluare risc ssm - grupuri sensibile la risc specific mvasilescu mvasilescu la noi i unitate este realizata evaluarea de risc SSM insa nu s-a tinut cont de grupurile sensibile la risc. Va rog sa-mi spuneti cum se poate realiza ... (vezi toată discuția)