Bună! Soția întâmpină o situație și nu prea știe exact cum să o gestioneze. In urmă cu o lună a născut un copil,înainte de nașterea copilului era angajată la firma X. Soția dorește sa revină la locul de muncă înainte ca,copilul să împlinească 6 luni,pt a beneficia de acel stimulent de inserție. Cei de la firma X au gasit pe altcineva in locul ei pe perioada concediului de creștere a copilului însă acum spun ca nu prea ar dori să renunțe la persoana care este in locul soției. Vă rog sa imi spuneți ce obligație are angajatorul in privinta reînceperii activității la locul de munca și care ar fi legea care stipulează acest lucru. Mulțumesc.
1. 1. Potrivit art.10 alin.8 din Legea nr.202/2002, la încetarea concediului de maternitate sau a concediului de creştere şi îngrijire a copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap, salariata/salariatul are dreptul de a se întoarce la ultimul loc de muncă sau la un loc de muncă echivalent, având condiţii de muncă echivalente şi, de asemenea, de a beneficia de orice îmbunătăţire a condiţiilor de muncă la care ar fi avut dreptul în timpul absenţei.
2. Asadar, persoana aflata in CC are dreptul sa revina la ultimul loc de munca avut inainte de intrarea in CCC sau la un loc de munca echivalent cu acesta ...Cu toate ca textul de lege nu reglementeaza expres si obligatia angajatorului de a va primi la munca la terminarea CCC, aceasta obligatia decurge dintr-unul din principiile dreptului civi, conform caruia, un drept subiectiv apartinând unui subiect de drept, de regula îi corespunde o obligatie altui subiect de drept (a celui de la care se pretinde sa savârseasca ceva). Altfel spus, dreptului persoanei de a reveni la locul de munca dupa terminarea CCC ii corespunde obligatia angajatorului de a va primi inapoi.
3. OUG 111/2010
art.25
...
(4) În cazul persoanei îndreptățite care are calitatea de salariat și care se întoarce la activitatea profesională pentru a obține stimulentul de inserție acordat în condițiile art. 7, aceasta are obligația de a anunța, în scris, angajatorul cu cel puțin 30 de zile înainte intenția de reluare a raportului de muncă sau de serviciu.
(5) Este interzis angajatorului să restricționeze accesul salariatei/salariatului la acordarea stimulentului de inserție, dacă aceasta/acesta și-a îndeplinit obligația prevăzută la alin. (4).
....
4. Constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei nerespectarea de către angajator a prevederilor art. 25.
Constatarea contravenției și aplicarea sancțiunii se face de către inspectorii sociali.(AJOFM).