avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 379 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Angajatorul ma poate obliga sa achit integral un curs ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Angajatorul ma poate obliga sa achit integral un curs de formare ...

Angajatorul ma poate obliga sa achit integral un curs de formare în condițiile în care nu am semnat nici un act adițional si nu am fost anunțată ca ar trebui sa plătesc dacă demisionez în perioada de 12 luni.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 05:50, 22 August 2023
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu va poate obliga, in lipsa unui act aditional la c.i.m.
Adaug în completare. Ce masuri pot lua în cazul în care insista ca îmi vor deduce bani pt curs din salariu, fiind în perioada de preaviz.
De asemeni, mai am 5 zile de concediu ramase, acestea trebuie plătite sau ne se iau în calcul?
Mulțumesc anticipat.
Sen09 a scris:

Angajatorul ma poate obliga sa achit integral un curs de formare în condițiile în care nu am semnat nici un act adițional si nu am fost anunțată ca ar trebui sa plătesc dacă demisionez în perioada de 12 luni.

3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
1. Art. 169 C.mun.
(1) Nicio reţinere din salariu nu poate fi operată, în afara cazurilor şi condiţiilor prevăzute de lege.

(2) Reţinerile cu titlu de daune cauzate angajatorului nu pot fi efectuate decât dacă datoria salariatului este scadentă, lichidă şi exigibilă şi a fost constatată ca atare printr-o hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă.
......

2. Convenţia Organizaţiei Internaţionale a Muncii privind protecţia salariului nr. 95 din anul 1949
Art. 8
1. Retinerile din salariu nu vor fi autorizate decit in conditiile si limitele prescrise de legislatia nationala sau stabilite printr-un contract colectiv ori o hotarire arbitrala.
2. Lucratorii vor trebui sa fie informati, in modul pe care autoritatea competenta il va considera cel mai corespunzator, asupra conditiilor si limitelor in care asemenea retineri vor putea fi efectuate.

Art. 9
Este interzisa orice retinere din salariu al carei scop este sa asigure o plata directa sau indirecta de un lucrator catre cel care angajeaza, reprezentantului acestuia sau unui intermediar (cum ar fi un agent insarcinat sa recruteze forta de munca), in vederea obtinerii sau pastrarii unui serviciu.

Art. 10
1. Salariul nu va putea fi poprit sau cesionat decit in limitele si modalitatile prevazute de catre legislatia nationala.
2. Salariul trebuie sa fie protejat contra popririi sau cesiunii, in masura considerata necesara pentru asigurarea intretinerii lucratorului si a familiei sale.

3. In acest caz, se poate promova o actiune in instanta impotriva angajatorului pentru a se restitui suma retinuta nelegal sau se poate sesiza ITM-ul.

4. Compensarea in bani a concediului de odihna neefectuat este permisa numai in cazul incetarii contractului individual de munca.
Ultima modificare: Marți, 22 August 2023
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Daca angajatorul ma acuza ca am luat bani din gestiune iar eu ... 17171717 17171717 Daca angajatorul ma acuza ca am luat bani din gestiune iar eu nu am luat si acesta nu are nici dovezi. Daca imi dau demisia acesta poate sa mi opreasca banii ... (vezi toată discuția)
Este posibil ca angajatorul să îți rețină mai mult de jumătate din ultimul salariu în perioada de probă? ruxxy11 ruxxy11 Bună ziua! Am lucrat în perioada de probă în cadrul unui restaurant, dar din păcate nu m-am ridicat la așteptările angajatorului. Totuși, angajatorul ... (vezi toată discuția)
Retineri DarkSoul DarkSoul Buna ziua. In cursul lunii martie, din depozitul unei firme a disparut un obiect. Este legal ca din salariu sa fie retinuta o anumita suma de la toti ... (vezi toată discuția)