avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 505 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Buna ziua, pe holul blocului de 8 etaje unde am ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Buna ziua, pe holul blocului de 8 etaje unde am proprietatea ...

Buna ziua, pe holul blocului de 8 etaje unde am proprietatea sunt 2 calorifere mari si la fiecare étaj cate un calorifer.Cum se repartieza plata incalzirii pe partile comune.? Sau altfel spus cum se plateste caldura de pe holuri? Pe persoana sau cota parte indiviza? Legea 196/2018 nu esté clara cu acest aspect. Multumesc
Ultima modificare: Duminică, 27 August 2023
Rodi111, utilizator
Se calculează diferența dintre energia termica intrata în condominiu , măsurată de gicacalorimetrul de bransament, și suma consumurilor de energie termică pe proprietățile individuale. Această diferența se împarte pe numar de persoane, conform art. 82, pentru ca nu există un sistem de măsurare care să poată stabili cât revine fiecărei proprietăți individuale, este exact echivalentă cu energia electrică folosită pe părțile comune.


Cum sa imparti pe nr de persoane caldura din spatiile comune??
@vali m

Repartizare cheltuielilor cu incalzirea sunt reglementate de L 196.2018, sectiunea a 7-a, art. 90.
Pentru acest lucru, daca nu aveti repartitoare de costuri, se face un inventar al tuturor corpurilor de incalzire - inclusiv a conductelor de TUR si RETUR din subsol, precum si a tevilor verticale din locuinte sau spatii cu alta destinatie decat aceea de locuinta, Inventarul complet inseamna SET (mp), adica 100%.
Ei, din acest total, se scade SET-ul din locuintele individuale. Raman procentele pentru subsol, casa scarii si ce mai aveti pe-acolo - uscatoare, boxe.
Suma facturii lunara (atentie, este diferita in fiecare luna), reprezita 100%. Mai departe este simplu: suma determinata/ramasa pentru spatiile comune se repartizeaza tuturor proprietarilor proportional cu cota-parte indiviza de proprietate.
Daca cineva nu intelege, pot veni cu exemple de calcul.
Ultima modificare: Marți, 29 August 2023
Manuela Rășină, administrator
Simplu, e tot energie consumată pe spatii comune. Energia electrică consumată pe spatii comune cum o împărțiți și de ce ?
Nu scrie la art. 82 ca se împarte pe număr de persoane ? Scrie și e energie, dar de tip termic. Și se măsoară și ea în Kwh. Nu există obligativitate de a măsura energia termica consumată pe proprietățile individuale și la intrare în condominiu ? Și în curând va fi obligatoriu sa se măsoare cu gigacalorimetre wireless ?

1 Gcal = 1162,22 Kwh

vali m a scris:

Cum sa imparti pe nr de persoane caldura din spatiile comune??

Ultima modificare: Marți, 29 August 2023
latka, utilizator
Caldura pe spatiile comune incalzeste scara blocului, indiferent daca locuieste cineva acolo sau nu.
La dvs tot ce este pe spatiile comune se imparte pe nr de persoane?

www.avocatnet.ro/forum/discu...
Ultima modificare: Marți, 29 August 2023
vali m, utilizator

Alte discuții în legătură

Plata caldura la bloc pentru cei cu centrale de apartament Nanton1958 Nanton1958 Va rog sa-mi transmiteti daca este un cadru legal prin care se stabileste o cota de plata pentru cei care au centrale proprii de apartament, intr-un bloc unde ... (vezi toată discuția)
legea 230/2007 ... adina2110 adina2110 Va rog sa aveti amabilitatea de a ma informa daca Legea 230/2007 H.G. 1558/2007 mai este in vigoare, conform careia locatarii cu zero persoane la intretinere ... (vezi toată discuția)
Art.52 (1) din norme metodologice de aplicare a legii 230/2007 își pierde valabilitatea dacă mărim sau scădem set în apartamente? Marica_sz Marica_sz Buna ziua Un exemplu- Se modifica suprafata radianta in apartamente prin debransari respectiv adaugari de calorifere. Pentru a imparti corect ... (vezi toată discuția)