avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 313 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Cum se repartizeaza cheltuielile de reparatii parti ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Cum se repartizeaza cheltuielile de reparatii parti comune la bloc?

In condominiul din Aleea Avrig 14 bloc P6 cu 3 scari a cite 44 apartamente (total 132 apt.)
a avut loc o avarie la una din coloanele verticale de apa (bucatarie) care a necesitat
spargerea completa a unor pereti pentru a ajunge la colana de apa si a o repara.
Cind a repartizat cheltuielile (reparatii parti comune) contabila a impartit cheltuiala
proportional cu cota partenu la cele 132 apartamente, nici la cele 44 de pe scara B (cu avaria)
ci la 11 adica la cele 11 apartamente (de la parter la et. 10) prin care trecea teava respectiva.
In ziua de casierie am intrebat casiera de ce repartizarea s-a facut pe 11 apt si nu 132 apt.
Mi-a raspuns rastit ca asa se face, ca stie mai bine ca oricine legea 196/2018 actualizata.
Imediat am consultat pe net legea 196/2018 unde la art 84-85 stabileste ca astfel de cheltuiala
"se repartizeaza proportional cu cota-parte din proprietatea comuna a fiecarui proprietar".
Sursa: EuroAvocatura.ro, Legea asociatiilor de proprietari, actualizata 2024 - Legea 196/2018.
Pina la urma cum este corect? Cheltuiala se imparte (proportional) la 132 (bloc) sau 11 (coloana)?
Ultima modificare: Miercuri, 13 Noiembrie 2024
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: BogdanGri , utilizator 22:08, 12 Noiembrie 2024
Buna ziua

Fiind vorba de o reparatie la instalatia comuna, cheltuiala se repartizeaza conform legii 196/2018 tuturor proprietarilor, pe cota-parte indiviza.

Casiera nu este cea care decide. Formulati o contestatie scrisa catre presedintele asociatiei. Este obligat sa va raspunda in termen de 10 zile.

Din legea 196/2018

Articolul 35
(1) În cazul clădirilor cu mai multe locuințe sau spații cu altă destinație și în cazul clădirilor multietajate constituie părți comune din condominiu, dacă actele de proprietate nu prevăd altfel, următoarele:
e) locurile de trecere, scările și casa scărilor și coridoarele; pereții perimetrali și despărțitori dintre proprietăți și/sau spațiile comune; subsolul; coșurile de fum; holurile; instalațiile de apă și canalizare, electrice, de telecomunicații, de încălzire și de gaze de la branșament/racord până la punctul de distribuție către părțile aflate în proprietate individuală; [...]

Articolul 76
Stabilirea și repartizarea sumei care privește proprietatea comună ce revine fiecărui proprietar din cadrul condominiului se fac în conformitate cu prevederile art. 48 alin. (5) coroborate cu prevederile art. 75 alin. (2).

Articolul 84
(1) Cheltuielile repartizate după cota-parte de proprietate reprezintă cheltuielile asociației efectuate pentru întreținerea, repararea, exploatarea și, după caz, consolidarea și/sau reabilitarea părților de construcții și instalații aferente condominiului aflate în proprietate comună indiviză. Aceste cheltuieli se repartizează proporțional cu cota-parte din proprietatea comună a fiecărui proprietar.
(2) Cheltuielile pe cota-parte indiviză de proprietate reprezintă cheltuielile efectuate pentru administrarea, întreținerea, repararea, exploatarea și, după caz, consolidarea părților de construcții și instalații din condominiu aflate în proprietate comună.

Articolul 85
Cheltuielile pe cota-parte indiviză de proprietate reprezintă cheltuielile asociației cu privire la proprietatea comună, cu privire la: fondul sau fondurile pentru lucrări de întreținere, service, reparații și, după caz, de consolidare, reabilitare, eficiență energetică, modernizare la părțile de construcții și instalații aflate în/și pe proprietatea comună, astfel cum este descrisă în cartea tehnică a construcției și în acordul de asociere: subsolul; conductele de distribuție și coloanele instalațiilor de apă, canalizare, încălzire, energie electrică; echipamente de echilibrare hidraulică a instalațiilor; casa scării; podul; spălătoria; uscătoria; terasa; ascensorul; interfonul - partea de instalație de pe proprietatea comună; centrala termică proprie; crematoriul; tubulatura de evacuare a deșeurilor menajere; structura de rezistență;

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Repartizare cheltuieli inlocuire coloane apa Vladltms Vladltms Buna ziua, As aprecia mult daca ati putea sa ma ajutati cu un raspuns, eventual si cu temeiul legal pentru urmatoarea situatie: In imobilul in care ... (vezi toată discuția)
Bună ziua! locuiesc într-un bloc în care doar 5 persoane mai ... Luiza. Luiza. Bună ziua! Locuiesc într-un bloc în care doar 5 persoane mai folosesc apa calda de la distribuția blocului, restul si-au pus centrale, de curând au fost ... (vezi toată discuția)
Calcul reparatii coloane de apa cirnu72 cirnu72 Buna ziua as dori sa stiu cum se calculeaza suma de plata la schimbarea coloanelor verticale de apa calda si rece dintr-un bloc cu garsoniere si apartamente ... (vezi toată discuția)