avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1033 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Bună ziua! Locuiesc într-un bloc în care doar 5 ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Bună ziua! Locuiesc într-un bloc în care doar 5 persoane mai ...

Bună ziua! Locuiesc într-un bloc în care doar 5 persoane mai folosesc apa calda de la distribuția blocului, restul si-au pus centrale, de curând au fost efectuare lucrări de reparate la subsolul blocului la conducta de apa calda, iar la plata au fost supuși doar cei care beneficiază de apa calda de la acea conducta restul nu, dacă conducta este la subsol nu se considera bun comun la reparația căruia ar trebui sa contribuie toți, indiferent dacă beneficiază sau nu... nu am găsit în codul civil o mențiune care sa ii excludă pe proprietarii de la plata în cazul în care s-au debranșat și eu o consider tot ca și bun comun pentru toți
Cel mai recent răspuns: draftacristi , utilizator 08:47, 11 Noiembrie 2024
Buna ziua

Nu este codul civil ci legea 196/2018

Conform Legii 196/2018 acea cheltuiala trebuia repartizata tuturor proprietarilor, pe cota-parte indiviza.

Articolul 75
(4) Niciun proprietar din condominiu nu este exceptat de la obligația de a contribui la plata cheltuielilor comune, ca urmare a renunțării la folosirea unei părți din proprietatea comună.

Articolul 84
(1) Cheltuielile repartizate după cota-parte de proprietate reprezintă cheltuielile asociației efectuate pentru întreținerea, repararea, exploatarea și, după caz, consolidarea și/sau reabilitarea părților de construcții și instalații aferente condominiului aflate în proprietate comună indiviză. Aceste cheltuieli se repartizează proporțional cu cota-parte din proprietatea comună a fiecărui proprietar.

Articolul 85
Cheltuielile pe cota-parte indiviză de proprietate reprezintă cheltuielile asociației cu privire la proprietatea comună, cu privire la: fondul sau fondurile pentru lucrări de întreținere, service, reparații și, după caz, de consolidare, reabilitare, eficiență energetică, modernizare la părțile de construcții și instalații aflate în/și pe proprietatea comună, astfel cum este descrisă în cartea tehnică a construcției și în acordul de asociere: subsolul; conductele de distribuție și coloanele instalațiilor de apă, canalizare, încălzire, energie electrică; echipamente de echilibrare hidraulică a instalațiilor;
3 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu ati gasit in Codul civil, dar cautati mai aproape in Legea nr. 196/2018 privind înfiinţarea, organizarea şi
funcţionarea asociaţiilor de proprietari şi administrarea condominiilor, respectiv:
Sectiunea a 2-a Cheltuielile as. de proprietari, art. 75, alin. (4) Niciun proprietar din condominiu nu este exceptat de la obligaţia de a contribui la plata cheltuielilor comune, ca urmare a renunţării la folosirea unei
părţi din proprietatea comună.
.
Asadar, tuturor proprietarilor din blocul respectiv trebuie sa li se repartizeze costuri privind reparatia conductei de apa calda, chiar daca intre timp acestia nu mai beneficiaza de apa calda din sistemul centralizat.
In mod normal, acest lucru trebuia sa fie precizat proprietarilor care si-au montat centrale proprii. In fine, pentru unii este mai greu de inteles, dar cei de la as. prop. trebuia sa stie aceste lucruri.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Toți proprietarii au obligația de a achita tot ce se referă la părțile comune...chiar și terasa blocului deși doar cei de la ultimul etaj au neplăceri în caz de diverse defectiuni/crăpături care permit infiltrarea apei în apartament....

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum se repartizeaza cheltuielile de reparatii parti comune la bloc? Belpheg0r Belpheg0r In condominiul din Aleea Avrig 14 bloc P6 cu 3 scari a cite 44 apartamente (total 132 apt.) a avut loc o avarie la una din coloanele verticale de apa ... (vezi toată discuția)
Calcul reparatii coloane de apa cirnu72 cirnu72 Buna ziua as dori sa stiu cum se calculeaza suma de plata la schimbarea coloanelor verticale de apa calda si rece dintr-un bloc cu garsoniere si apartamente ... (vezi toată discuția)
Buna dimineata. am doua mari dleme . stau la etajul 4 si imi ... Anisoara26 Anisoara26 Buna dimineata. Am doua mari dleme . Stau la etajul 4 si imi ploua in casa de rupe. A ajuns sa ploua si la etajuș 3 sub mine De ani buni fac izolatia ... (vezi toată discuția)