avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 776 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... contributie sanatate
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

contributie sanatate

Buna ziua.
Ma numesc Stefan Constanta si am urmatoarea nelamurire;
In ianuarie 2009 sotul meu a inceput o activitate PFA. Conform legislatiei trimestial trebuie sa plateasca contibutia la sanatate. In perioada aprilie 2008 - dec. 2008 nu a fost angajat - deci nu a avut venit. Acum s-a dus la Casa de Sanatate Brasov sa se inscrie ca asigurat si i s-a spus ca trebuie sa plateasca si din urma, adica 6 luni pe anul 2008 respectiv 39lei/luna + majorari de 0,1% pe zi. Vi se pare normal ? din moment ce nu a avut venit de ce sa plateasca? numai ca si-a facut PFA?. Nici eu nu am contribuit la sanatate 15 luni - din iulie 2009 m-am angajat cu Contract de Munca dar nu m-a pus nimeni sa platesc din urma. Legea nu este aceeasi ptr. toata lumea? Va rog frumos lamuriti-ma si pe mine, daca este legal si cum pot rezolva situatia ca totusi este vorba de o suma de bani destul de mare.
Cel mai recent răspuns: tanguera , utilizator 18:05, 28 Ianuarie 2010
Nu e normal dar asa cer... si nu numai la PFA. Eu m-am gandit sa inchei contract cu ei ca persoana fizica (nu PFA) si vor sa platesc pe 5 ani in urma!!!X-(

Desi un contract prin definitie e valabil din momentul incheierii lui, ei nu vor sa inteleaga. Si nu se accepta - ca la CAS - sa te asiguri pentru o anumita suma, platind o anumita cotizatie lunara, vor acel procent din intregul venit din toate sursele (daca sotul dv mai are si alte venituri in afara de pfa - cedarea folosintei bunurilor, drepturi de autor etc ii vor cere si procent din acelea)

... deci, pentru ca trebuie sa fii de acord cu conditiile unui contract inainte de a-l semna, eu inca nu am facut pasul si ma mai gandesc daca il voi face (in conditiile lor mizerabile) sau voi opta pentru asigurari private (fiindca oricum cand am nevoie de servicii medicale apelez la clinici private)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cotizatia cas de ce este obligatorie? onicris onicris Buna ziua! Ma intereseaza ce posibilitate am sa nu mai cotizez la casa de sanatate. Ca angajat , e obligat angajatorul sa opreasca si sa plateasca, e clar. ... (vezi toată discuția)
Contributii sanatate - obligatoriu?! tanguera tanguera Am intentionat sa fac contract cu casa de asigurari de sanatate asa cum am facut pentru CAS numai ca m-am lovit de o mare inflexibilitate. Nu prea stiu ... (vezi toată discuția)
Contributii platite de pfa ionela barosan ionela barosan Buna ziua, sotul meu are un PFA dar in acelasi timp este si salariat. Ca PFA nu are venituri lunare, are cam 5-6 comenzi pe an. Mai este obligat sa ... (vezi toată discuția)