avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 930 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Buna ziua!Este îndreptățit angajatorul sa nu mi ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Buna ziua!Este îndreptățit angajatorul sa nu mi acorde drepturile ...

Buna ziua!Este îndreptățit angajatorul sa nu mi acorde drepturile salariale în situația în care eu am demisionat fără a sta în preaviz?
Bună ziua!
Drepturile salariale se vor plăti la zi până în ziua demisiei.
Nu este legal sa va opreasca salariul datorat pe motiv ca ati demisionat dar va poate actiona in judecata si cere daune pt ca nu ati respecatat contractul de munca.
Drepturile salariale se platesc pana la data incetarii c.i.m. ... daca nu ati stat in preaviz, atunci perioada de preaviz nu este platita.
Mulțumesc!și cum as putea proceda în acesta situație?


Madalina Mihaela I. Moceanu a scris:

Bună ziua!
Drepturile salariale se vor plăti la zi până în ziua demisiei.

2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
1. Legea prevede ca salariul se plateste la data stabilita in contractul individual de munca, in contractul colectiv de munca aplicabil sau in regulamentul intern, dupa caz.

Legea nu face distinctie in ceea ce priveste plata salariului in cazul incetarii raportului de munca...prin urmare, angajatorul este indreptatit sa va plateasca drepturile salariale aferente pana la data incetarii c.i.m. la data stabilita in c.i.m. pentru plata salariului.

2. Neplata salariului poate face obiectul unei :
- unei sesizari la ITM-ul in raza caruia acel angajator isi are sediul social

Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.

- unei actiuni in instanta la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca.
Singura autoritate in stat care il poate obliga pe angajator este instanta de judecata. Actiunea se depune la Tribunalul in a carui raza aveti domiciliu sau locul de munca , in termen de 3 ani de la data de cand trebuia sa va plateasca salariile. Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.

- unei proceduri de mediere.
Medierea conflictelor de munca poate interveni atat in faza extraprocesuala (inaintea declansarii unui proces in fata instantelor de judecata) cat si in etapa procesuala (dupa ce s-au formulat cereri de chemare in judecata, apeluri sau recursuri).

Alte discuții în legătură

Buna.zilele de plata a salarului sunt 16 si ultima zi din luna..salar ... Raul46 Raul46 Buna.Zilele de plata a salarului sunt 16 si ultima zi din luna..Salar iau 2300 in mina.Am 16 zile de concediu neefectuate.Demisia o depun cu data de 22.05.2023 ... (vezi toată discuția)
Bună seara,am demisionat cu lichidare la zi, angajatorul nu ... Ina66 Ina66 Bună seara,am demisionat cu lichidare la zi, angajatorul nu mi-a dat ultimul salariu,ce pot să fac,unde să mă adresez! (vezi toată discuția)
Demisie ibor44 ibor44 Buna ziua. Am demisionat la sfaritul lunii dar nu mi-au dat salariul (il luam cu o luna in urma). Unde pot face o sesizare. Precizez ca am demisionat in ... (vezi toată discuția)