Saptamana aceasta am inchis PFA-ul (la norma) si urmeaza sa depun DU rectificativa ca sa recalculez norma. Norma era 45.000 iar recalculata vine sub 36.000 ceea ce inseamna ca in rectificativa elimin CAS-ul, iar CASS-ul devine 1.800 (plafon 6 salarii minime) in loc de 3.600, nu?
De asemenea, am infiintat un SRL iar in octombrie voi incasa dividende (probabil ~15.000). Cand voi incasa dividendele trebuie sa depun din nou DU rectificativa iar CASS-ul va trebui sa il corectez din nou inapoi la 3.600, nu? (norma recalculata + dividendele vor fi intre 36.000 - 72.000).
In final, in 2024 trebuie depusa DU definitiva pentru CASS-ul la dividende? Sau functioneaza ca la PFA-ul la norma de venit in sensul ca se completeaza doar estimatul anual, fara a completa si "Capitolul I" din DU?
george-neagu
Moderator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Veti depune acum pentru închiderea pfa-ului si cass corespunzator cum ati scris iar în prima parte a anului 2024 pentru închiderea anului 2023 veți depune pentru acele venituri din dividende și cu acel cass mărit.
Deci acum fac DU rectificativa pentru inchis PFA in care voi avea doar impozitul pe norma recalculat si CASS la 6 salarii minime iar in prima parte a anului 2024 completez in DU subsectiunea "I.3.2 Date privind contributia de asigurări sociale de sănătate(CASS) datorată" cu plafonul de 12 salarii minime (+ Capitolul II in care completez doar estimatul pentru CASS-ul de la dividende)?
In fiecare an trebuie "definitivat" CASS-ul acum ca voi avea dividende? Sau sugerati sa procedez asa doar ca sa nu depun rectificativa din nou si in octombrie?
De acord! Dar daca pe 10 octombrie incasez dividende de 15.000 lei care impreuna cu norma recalculata (25.000) depasesc plafonul de 36.000 lei nu inseamna ca in 30 de zile de cand incasez dividendele trebuie sa depun iar rectificativa?
george-neagu
Moderator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Pentru acest supliment din veniturile sub forma de dividende e suficient sa depuneți declaratia la începutul anului viitor când închideți situația lui 2023 și veți plăti atunci diferenta dacă e cazul.
Webinar: Fiscalitate și digitalizare în 2025. Ce știm și ce urmează?
ACCA, cea mai mare asociație internațională în domeniul financiar-contabil, vă invită să participați la un eveniment gratuit destinat profesioniștilor care doresc să afle cele mai recente noutăți legate de sistemul fiscal din România.
În cadrul webinarului, care va avea loc pe 26 februarie la ora 10:00, Delia Cataramă, Tax Partner Viboal FindEx, va aborda principalele modificări fiscale aplicabile în 2025 companiilor, cu focus pe impactul asupra profitabilității și cash-flow-ului acestora.