As avea nevoie de putin ajutor in legatura cu doua cazuri. Ambele se clasifica la categoria furt.
In primul caz este vorba de furt calificat, fapta comisa acum trei ani: furtul unui vehicul si conducere fara permis. Din cate m-am documentat fapta respectiva intra la art.86, art. 208 si art. 209. Intrebarea mea este urmatoarea: se poate rezolva fara privare de libertate si cu impacarea partilor? mentionez faptul ca acest caz nu este inca in proces de judecata.
Al doilea caz este recent tot furt calificat. Bunurile proprietarului au fost inapoiate dar exista o paguba in valoare de 500 de lei iar proprietarul cere 600 EUR ca sa isi retraga plangerea. In declaratia sa nu s-a mentionat nimic de nici o suma. Ce se poate face?
In ambele cazuri sunt implicate 2 persoane. Daca ma puteti ajuta in vreun fel, va rog frumos sa nu ezitati.
Actiunea penala se pune in miscare la plangerea prealabila a persoanei vatamate.
Impacarea partilor,inlatura raspunderea penala.
Daca furtul autoturismului a avut loc acum 3 ani ,timp in care pagubitul nu a formulat plangere,termenul este decazut,dar este de preferat desfasurarea tuturor demersurilor pentru impacarea partilor .
Pentru al doilea caz ,daca s-a formulat plangere, bunurile au fost restituite/
recuperate,nu este mentionata existenta de prejudiciu financiar,dar ''proprietarul cere 600 EUR ca sa isi retraga plangerea...'',cam duce catre santaj.
Practic ,in ambele cazuri ,ca sa se indeparteze solutionarea prin instanta,de preferat ca partile sa ajunga la intelegere .
Infractiunea de furt calificat este o infractiune de pericol la care impacarea partilor nu inlatura raspunderea penala.Numai in cazul art.210,C.P.(furt intre rude, soti, etc) impacarea partilor inlatura raspunderea penala.Pedeapsa poate fi cu executare sau cu suspendarea executarii, depinde ce circumstante atenuante are fiecare dintre cei doi si ce cazier (antecedente penale, recidiva), conteaza mult si daca prejudiciul a fost recuperat integral si atitudinea procesuala a inculpatului :a fost sincer, a recunoscut si regretat fapta, bla, bla, bla (dar bla,bla-urile sunt importante).Succes.
Care este situatia primului caz de furt dupa o perioada atat de mare de timp ?
Ce voiati sa spuneti prin art.86 c.pen.Daca este art 86 priveste reabilitarea,daca este art.86/1 c.pen.priveste suspendarea executarii unei pedepsei sub supraveghere si mai se gasesc si alte prevederi in art.86/2-86/6 c.pen.
In alta ordine de idei,plangerea penala pentru furt calificat nu poate fi retrasa,in aceasta situatie urmarirea penala declansandu-se din oficiu.
Avand in vedere ambele cazuri este posibil sa fie retinuta in defavoarea dvs. recidiva ante sau postcondamnatorie prev.de art.37 lit .a sau lit. b c.pen,ceea ce ar constitui o circumstanta agravanta.
Sunt putine sanse pentru aplicarea unei pedepse cu suspendarea executarii,astfel cum rezulta din relatarile dvs.,chiar daca acestea sunt incomplete.
Daca puteti da raspunsurile solicitate puteti primi un raspuns mai concis.
Talharie
daniel p
daca fapta nu intruneste elementele talhariei,in cazul furtului e posibila impacarea partilor prin retragerea plangerii de la organul d politie?el e cel care a ... (vezi toată discuția)