avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 860 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Retragerea plangerii penale
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Retragerea plangerii penale

Nepotul meu a furat o bicicleta, fiind in stare de ebrietate. Proprietarul a sunat la 112 si in fata politiei el a recunoscut furtul. In momentul de fata se gaseste la spital pentru dezalcolizare. Proprietarul bicicletei doreste sa-si retraga plangerea, politia sustine ca nu este posibil deoarece a apelat 112. Va rog mult , daca se poate, sa ma lamuriti.
Cel mai recent răspuns: CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA" , Avocat 10:53, 19 Octombrie 2010
Mergeti din nou la politie si faceti cerere comandantului sau cine se ocupa acolo ca doar la ei se poate retrage plangerea.
Fapta de furt nu este inclusa de legiuitor intre infractiunile pentru care punerea in miscare a actiunii penale este conditionata de o plingere penala prealabila ci aceasta se exercita din oficiu in urma incunostiintarii organelor de urmarire penala potrivit uneia dintre modalitatile prevazute de lege. Astfel, nici retragerea plingerii depuse nu poate avea ca si efect incetarea procesului penal.Restituirea bunului furat sau alte circumstante de ordin personal ale faptuitorului vor fi luate in consideratie si raspunderea penala se va stabili in functie si de acestea.
Intr-adevar, pentru infractiunea de furt actiunea penala se pune in miscare din oficiu, fara a fi necesara plangerea prealabila, iar retragerea plangerii depuse nu are nicio consecinta juridica asupra cursului procesului penal. Cu toate acestea, daca reusiti sa va intelegeti cu proprietarul bunului furat, acesta isi poate schimba declaratia in fata organelor de politie in sensul ca a fost in eroare cand a apelat 112 intrucat un alt membru al familiei sale ii imprumutase nepotului dvs. bicicleta iar el nu avea cunostinta de acest lucru la momentul respectiv, de exemplu.
dny Daniel a scris:

Mergeti din nou la politie si faceti cerere comandantului sau cine se ocupa acolo ca doar la ei se poate retrage plangerea.


Este vorba despre infractiunea de furt,poate chiar de furt calificat si nu poate fi vorba despre o retragere a plangerii,care ar inlatura raspunderea penala a inculpatului,urmarirea penala in aceste situatii fiind pornita din oficiu.
Daca nu are antecedente penale,recunoaste fapta atat la urmarirea penala,cat si in instanta ,poate primi o pedeapsa cu suspendarea executarii conform art.81 c.pen.
Starea de ebrietate poate constitui circumstanta atenuanta judiciara.
Totodata, aceasta dependenta este calificata drept boala psihica.
Iresponsabilitatea inlatura caracterul penal al faptei.
Intr-adevar , actul de sesizare nu este plangerea penala prealabila, care poate fi retrasa.

Odata ce va fi recuperat prejudiciul , exista o conduita postinfractionala care va fi apreciate in vederea individualizarii pedepsei.

Ce varsta are nepotul dumneavoastra ?


Consider ca , in conditiile date, poate fi aplicata o amenda administrativa, iar procurorul poate dispune scoaterea de sub urmarire penala.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Va rog sa-imi dati un sfat - plangere pentru furt bellmo bellmo am facut azi o plangere de furt la politie am sunat la 112 au venit criminalisti si au constatat si nu s-a inregistrat inca procesul verbal daca cad la o ... (vezi toată discuția)
Furt calificat bogdan539 bogdan539 am un nepot care a savarsit vreo 6 furturi...este anchetat si a convenit cu politia sa returneze banii pagubitilor.daca ei isi retrag plangerile ce pedeapsa o ... (vezi toată discuția)
Dosar penal infraciunea furt calificat MariuS92 MariuS92 Daca am dosar penal cu infractiunea de furt calificat , plagerea a fost inainta , dar eu am negociat cu victima si a spus ca isi retrage plangerea, sunt ... (vezi toată discuția)