avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 368 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Să schimbăm împreună legea Propuneri de modificare a legii adoptiilor 273/2004
Discuție deschisă în Să schimbăm împreună legea

Propuneri de modificare a legii adoptiilor 273/2004

Stimati colegi,
va supunem atentiei un material amplu si relevant in ce priveste subiectul "adoptii" si unele propuneri de modificare a legii care le reglementeaza. Pentru toti cei interesati sa participe la modificarea acestei legi (a art.23 si art.39), azi este ultima zi in care puteti sa trimiteti propunerile si sugestiile voastre.
Adresa de e-mail a Oficiului Roman pentru Adoptii este: secretariat@adoptii.ro

Propuneri de modificare a Art.23 si Art.39, Legea 273 / 2004
Trebuie sa recunoastem cu toti ca, eforturile reintegrarii copiilor in familia naturala, deziderat incercat pentru a fi realizat in baza legii 273/2004, constituie un esec total. Majoritatea copiilor reintegrati au devenit victime ale unor abuzuri emotionale si fizice care vor avea repercursiuni asupra intregii vieti a copilului. Faptul ca in prezent avem peste 2700 de familii atestate ca fiind apte sa adopte, asteapta disperate sa adopte, in ciuda faptului ca anual sunt abandonati mii de copii (conform informatiilor furnizate de catre mass-media centrala si autoritati, la acest moment, avem peste 67.000 de copii abandonati ), este o dovada certa a faptului ca romanii vor sa adopte, dar „nu au ce sa adopte”. Propunerile actuale de modificare a Legii nr.273/2004 nu raspund nevoilor primare ale copiilor abandonati - nevoia de familie. Ne surprinde faptul ca, in continuare, se acorda atentie parintilor care isi abandoneaza copiii si nu ii cauta niciodata, nici chiar dupa ce au promis completului de judecata la deschiderea procedurii de adoptie interna. Intelegem, ca se doreste ca acesti copii sa fie "legati in lanturi " de mamele lor, mame carora, statul roman tine mortis sa le "bage copiii pe gat", desi aceste mame nu-i vor. Ne intrebam, cum de nimeni nu are curajul sa ia " taurul de coarne " si sa rezolve problema. Lucram din anul 1998 in domeniu si cunoastem foarte bine care sunt efectele sindromului institutionalizarii. Ne intalnim zilnic cu tineri care au parasit sistemul la implinirea varstei de 18 ani si constatam de fiecare data, ce inseamna cu adevarat, lipsa unei familii, lipsa de afectiune, lipsa de educatie, lipsa unei case, lipsa sigurantei zilei de maine, nesiguranta viitorului. Si toate acestea, pentru ca acesti tineri nu au fost adoptati atunci cand erau copii mici. Anii au trecut, copiii au crescut si sansa de a avea propria familie s-a pierdut in copilarie si din pacate, nu o vor mai avea niciodata.
Art. 23 din Legea nr.273/2004 nu raspunde interesului superior al copilului, dimpotriva, acest articol ii ingradeste copilului oportunitatea intrarii intr-o familie adoptiva si in concluzie, ar trebui modificat complet.
Asa cum se intampla in toate statele membre ONU, copilul abandonat in maternitate intra direct in familia potential adoptiva.
Avantaje:
- copilul se va bucura din primele zile de dragostea si ingrijirile necesare pentru o dezvoltare normala;
- statul roman nu va mai trebuie sa cheltuiasca sume enorme pentru asistenta copilului abandonat;
- mama copilului nu va mai fi stresata si umilita de procedurile specifice tarii noastre(unice in lume...) Doar in aceasta situatie, se poate atinge interesul superior al copilului!!!, asa cum se intampla in toate statele civilizate si responsabile de copilaria si viitorul copiilor abandonati.
In Statele Unite, mama care a decis sa-si abandoneze copilul, paraseste maternitatea impreuna cu nou-nascutul, se adreseaza serviciului social, politie, pompierilor (prima institutie care este mai aproape de maternitate), unde isi lasa copilul pentru a fi adoptat. Respectiva institutie primeste copilul pe baza declaratiei scrisa si semnata de mama copilului, apoi, serviciul social incredinteaza copilul spre adoptie primului cuplu de pe lista de asteptare.
In Italia, copilul abandonat in maternitate este incredintat de Tribunalul pentru Minori si Familie, primei familii care se afla pe lista de asteptare.
In Germania, mama isi duce copilul direct la servicul social sau la un ONG acreditat, unde il lasa pentru a fi incredintat unei familii spre adoptie.
Ar trebui sa se acorde prioritate copilului care are nevoie imediata de mama ca sa-l creasca, nu mamelor, care au decis sa isi abandoneze copilul chiar in primul moment in care au aflat de existenta acestuia. Lucram de peste 10 ani cu minore si tinere purtatoare de sarcina nedorita, le cunoastem foarte bine psihologia, circumstantele intrarii in dificultate si regretam ca de cele mai multe ori, eforturile specialistilor pentru reintegrarea mamei si a nou-nascutului in familia naturala, a fost un esec total. Amandoi au ajuns, in cele mai multe cazuri, asistati sociali.
Ne-am dat seama in urma acestor experiente ca bunicii care au primit in plasament nepotii nu reusesc sa ii mentina in familie, din motive de saracie, de varsta sau starea de sanatate, copiii ajungand destul de repede in riscul de a fi separati de membrii familiei largite. Statul roman trebuie sa respecte Conventia ONU, la care a aderat in 1990 si ca atare, fiecare copil abandonat trebuie sa creasca intr-o familie proprie, nicidecum, in familii surogat. Doar astfel, sintagma "interesul superior al copilului" prevazut in art.6 din Legea nr.272/2004, devine realitate.
Modificarea propusa Art. 23
- "mama care isi paraseste copilul in maternitate sau in alte locatii sa fie decazuta imediat din drepturile parintesti iar copilul sa fie incredintat spre adoptie primului cuplu de pe lista de asteptare".
- "parintii copilului care nu se prezinta la tribunal pentru deschiderea procedurii de adoptie sa fie decazuti din drepturile par intesti, urmand ca acel copil sa fie incredintat spre adoptie , familiei stabilita de DGASPC."
Un alt articol la care dorim sa ne referim, este art.39.Tari ca; Polonia, Bulgaria, Ungaria, state membre in UE cu un potential economic remarcabil, admit adoptiile internationale in timp ce, Romania - stat membru in UE se incapataneaza sa "zideasca" in peretii unor case de copii, niste fiinte umane condamnate la excludere sociala dinainte de-a se naste... De ce???... Cui serveste aceasta „politica sociala” specifica doar Romaniei? Probabil, aceluiasi grup de interese... "iubitori" ai orfanilor romani... care si-au satisfacut orgoliile pe seama unor copii "blestemati" care nu au avut parte de dragostea unor parinti??? Interesului superior al copilului...? Oare, interesul superior al copilului este de a fi scos cu lacrimi din familia maternalului si dus fara voia lui intr-o casa de copii???... Statului roman care trebuie sa asigure functionarea serviciilor de asistenta sociala cu sume halucinante, "culegand" drept roade tineri inadaptabili social, cu comportament deviant, fara adapost si fara loc de munca, fara sansa integrarii sociale, in risc total de excluziune sociala? Eforturile specilistilor de-a le asigura consiliere psihologica, suport moral si material pentru continuarea studiilor, identificare loc de munca, adapost, cure medicale... sunt "rasplatite" prin deziluzii, deceptii, comportament agresiv, violent, limbaj vulgar, amenintari, lipsa de respect si in ultima instanta toti acestia se intorc impotriva celor care le-au stat aproape, ajutandu-i sa depaseasca nu unul ci "n" momente de dificultate. Din casele de copii au ajuns in Adapostul de noapte si de aici, din nou in strada, la protectia copilului pentru a cere asistenta sociala, de data aceasta ca adulti. Fetele violate in timpul institutionalizarii, fara o calificare si fara loc de munca, fura si se prostitueaza ca sa supravietuiasca... Putini din tinerii asistati, sunt pe un drum bun. Daca acesti tineri ar fi fost adoptati international cand erau micuti, astazi ei ar avea un prezent si un viitor in siguranta, in schimb au parte de umilita si disperare.
Doar adoptia internationala ii mai poate salva pe copiii de etnie sau cu varsta de peste 4/5 ani si probleme de sanatate, din „barca sperantei” care se scufunda cu buna stiinta a "mestesugarilor" legii... Forma in care ORA propune modificarea Art. 39 este ridicola si de-a dreptul aberanta.
Art. 39 din Legea 273/2004, in forma lui prezenta, are urmatorul continut:
Art. 39. - Adoptia internationala a copilului care are domiciliul în România poate fi încuviintata numai în situatia în care adoptatorul sau unul dintre sotii din familia adoptatoare care domiciliaza în strainatate este bunicul copilului pentru care a fost încuviintata deschiderea procedurii adoptiei interne.
Art. 39 din Legea 273/2004, propus pentru modificare de catre ORA, cu urmatorul continut:
Art. 39. - (1) Adopţia internaţională a copilului care are domiciliul sau reşedinţa obişnuită în România şi pentru care a fost încuviinţată deschiderea procedurii interne, poate fi încuviinţată numai în situaţia în care adoptatorul sau unul dintre soţii din familia adoptatoare este rudă pana la gradul IV cu copilul sau cetăţean român cu domiciliul sau reşedinţa obişnuită în străinătate.
Modificarea propusa Art. 39
Art.39 "poate fi adoptat international orice copil cu varsta de peste 2 ani, care nu a fost solicitat in adoptie interna".
Motive :
- niciun copil abandonat in Romania nu are bunici in strainatate care sa-l adopte (organismele private cu care am colaborat intre anii 1998 - 2008 in domeniul adoptiei internationale, nu au identificat bunici romani cu domiciliul in strainatate, dornici sa-si adopte nepotii abandonati in Romania si nici rudenii de gadul IV);
- adoptia in sine stabileste legaturi de filiatie intre copilul adoptat si familia adoptatoare, nicidecum intre copilul adoptat si bunicul lui care de fapt ii este ruda... Este aberanta formularea din Art.39, penibila si este o dovada a violarii principiului "egalitatea de sanse si nediscriminarea", conform caruia fiecare copil are dreptul la o familie.Trebuie "reparata" greseala Guvernului care a incalcat Legea nr.347/2002 privind regimul juridic al adoptiilor - cazuri exceptionale (prin promulgarea Legii nr.273/2004 care blocand adoptiile internationale in anul 2004, a incalcat atat Conventia ONU cat si Conventia de la Haga); Trebuie "reparata" greseala Guvernului care a incalcat toate recomandarile Parlamentului European privind rezolvarea celor 1115 cazuri de adoptii internationale (blocate in mod abuziv si ilegal de ex-europarlamentarul Emma Nicholson si grupul sau de interese din Romania);Copiii care au pierdut sansa de a avea o familie proprie "gratie" acestor "GRESELI" sunt astazi victimele incapacitatii serviciilor de asistenta sociala din Romania dupa cum urmeaza:
- la Brasov, 7 copii care si-au cunoscut familia adoptiva in anul 2002 - 2003, urmand sa fie adoptati in anul 2004, au schimbat intre timp 3 - 4 asistenti maternali si in final au ajuns in centrele de plasament de unde au plecat, traumatizati pentru toata viata. Iata ce le-a oferit Art.39 din Legea nr.273/2004!!! (instabilitate psihica, dezechilibru, un centru de plasament, un prezent zbuciumat, un viitor in... asistenta sociala);
- la Covasna, 9 copii din care 2 perechi de frati, care si-au cunoscut familia adoptiva in acelasi timp, astazi sunt adolescenti in conflict cu a doua, a treia familie de asistent maternal, fara sansa de a mai avea vreodata, o familie;
- la Constanta, o minora de 12 ani, cu probleme psihiatrice, a pierdut definitiv sansa de a avea o familie din Elvetia cu care a mentinut legaturile de atasament intre anii 2002 - 2008 precum si cu familia asistentei maternale, cand acasta a intrat in pensie si exemplele ar putea continua.
Prin continutul actual al Art.39 si propunerea de modificare facuta de catre ORA, se ignora si se incalca flagrant principiul "egalitatea de sanse si nediscriminarea". De aceea, propunem abrogarea Art.39 din Legea nr.273/2004 si reluarea adoptiilor internationale in favoarea copiilor care nu au acces la adoptia nationala din cauza etniei, a varstei sau a starii de sanatate. Speram ca argumentele prezentate vor contribui la modificarea radicala a celor doua articole cheie (Art.23, Art.39 din Legea nr.273/2004), modificari care raspund interesului superior al copilului roman, lipsit definitiv de ocrotire parinteasca.

In numele copiilor abandonati, va multumim pentru ajutor !
va dorim o zi buna
eurolex & associates

Alte discuții în legătură

Bună ziua pentru o tanara care a ieșit din sistemul de protecție ... irina_iris_20 irina_iris_20 Bună ziua Pentru o tanara care a ieșit din sistemul de protecție speciala (a fost abandonata de mica și a stat in plasament pana la vârsta de 22 ani)..am ... (vezi toată discuția)
Adoptie internationala Lacd Lacd O familie din strainatate doreste sa adopte un bebelus din Romania. S-au reluat adoptiile internationale? Care sunt primii pasi pentru demararea procedurii de ... (vezi toată discuția)
Adoptia BABYDOLL BABYDOLL Intrebarea mea este : apatridul cu statut de refugiat in Romania caruia i s-a eliberat un permis de sedere temporara, poate adopta un copil minor de cetatenie ... (vezi toată discuția)