avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 491 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Un muzeu poate fi beneficiarul redirecționării a ...
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Un muzeu poate fi beneficiarul redirecționării a 3,5% din impozit?

Bună ziua. Un muzeu (în speță de istorie, nu știu dacă are importanță), ar putea beneficia de sponsorizări din partea unor firme private? Dar de redirecționarea a 3,5% din impozitul pe profit?
Cel mai recent răspuns: radumititean , utilizator 20:34, 15 Decembrie 2023
1. Entitățile nonprofit/Unitățile de cult beneficiază de sumele reprezentând până la 3,5% din impozitul datorat pe venitul netanual impozabil/câștigul net anual impozabil dacă la momentul plății acestora de către organul fiscal figurează în Registrul entităților/unităților de cult pentru care se acordă deduceri fiscale.

2. Poate fi beneficiar al sponsorizarii:
a) orice persoană juridică fără scop lucrativ, care desfășoară în România sau urmează sa desfășoare o activitate în domeniile: cultural, artistic, educativ, de învățământ, științific - cercetare fundamentală și aplicată, umanitar, religios, filantropic, sportiv, al protecției drepturilor omului, medico-sanitar, de asistența și servicii sociale, de protecția mediului, social și comunitar, de reprezentare a asociațiilor profesionale, precum și de întreținere, restaurare, conservare și punere în valoare a monumentelor istorice;

b) instituțiile și autoritățile publice, inclusiv organele de specialitate ale administrației publice, pentru activitățile prevăzute la lit. a);
...
Vă mulțumesc pentru răspuns. Articolele de lege le găsisem și eu, dar nu sunt jurist de meserie, nici economist, deci nu am înțeles / nu știu dacă un muzeu se încadrează în acele instituții publice fără scop lucrativ, respectiv entități non-profit.
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Da, un muzeu se încadrează în acele instituții publice fără scop lucrativ, respectiv entități non-profit.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
nu amestecati sponsorizarile cu redirectarea a 3,5%. Sponsorizari pot primti si institutiile publice, dar 3,5 % NU , Chiar daca o inst2itutie publica este non=profit, ea nu intra in notiunea de "entiate non-prof[t / unitate de cult|" cu care opereaza Codul Fiscal. Ce este sau nu este o "entitate non-profit" ne definesc NM de aplicare a COdului Fiscal , aprobate prin HG 1/2017. Astfel, la pct. 15 din capitolul din norme ref. aplicarea TITLULUI IV - Impozitul pe venit, care explica, cu titlu EXEMPLIFICATIV, ca in categoria "entitatilor nonprofit" la care fac referire articolele cu facilitatile pentru 3,5% se cuprind asociațiile, fundațiile, organizațiile sindicale, patronatele, camerele de comerț, partidele politice, asociațiile de proprietari, casele de ajutor reciproc ale salariaților, dar "în măsura în care, potrivit legilor proprii de organizare și funcționare, desfășoară activități nonprofit, iar sumele primite din impozit sunt folosite în acest scop". Nici vorba de institutii publice!!!
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
NU. Acea notiune este explicata in NM de aplicare a Codului Fiscal si NU se refera si la institutii publice, ci doar la entitati non=profit DE DREPT PRIVAT

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Oug nr. 25/2018 , art 56 Romica Dinca Romica Dinca Buna ziua! Am o scoala de fotbal pentru copii. As dori sa mi spuneti, va rog, daca eu ca si entitate nonprofit pot beneficia de aceasta ordonanta, si implicit ... (vezi toată discuția)
Dreptul la 2% Roman Istvan Roman Istvan O asociatie de nonprofit, care se ocupa cu copii orfan, se poate sa fie/este legal sa fie beneficiarul donatiei 2% din impozitul salariului? (vezi toată discuția)
2% din impozit sanda1956 sanda1956 Poate beneficia o biblioteca publica de facilitatea de 2% din impozitul pe venit? Mentionez ca biblioteca este fara personalitate juridica, nu realizeaza ... (vezi toată discuția)