avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 501 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... delimitare coloana comuna incalzire/responsabilitatea ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

delimitare coloana comuna incalzire/responsabilitatea proprietarului

Buna ziua,
(incerc sa tin scurt primul meu mesaj pe acest forum)

Ei: Bloc vechi, tevi vechi si ruginite, centrala proprie a blocului, fara robineti de seaprarea a diverselor coloane.
Eu: Garsoniera, parter, coloane verticale care trec prin locuinta, un singur calorifer, tevile acestuia ies dintr-o nisa care acopera alta coloana comuna, pe coltul camerei. Nisa existenta din constructia blocului si fara fereastra de vizitare, fiind in camera de zi. In interiorul nisei, pe plan orizontal, sunt sudate (din constructie) tevile care deservesc caloriferul, si anume coturi (!). Dupa cumparare, am renovat (acum trei ani, in 2007), am inlocuit caloriferul si tevile - pana in aceste coturi, deoarece instalatorul nu a putut monta nimic pe cot (fiind curb...).
Acum o luna peretii de langa nisa s-au udat f repede si a devenit clar ca din nisa e problema. Am spart nisa, unul din coturi (de tur) avea un por prin care picura). Am chemat admin., a zis "aia e (sic!), chemati un instalator, va pune un manson, si la primavara le schimbati".
A venit instalatorul, s-a chinuit ce sa chinuit, picura mai putin. Ieri s-a apucat sa curga de-a dreptul. (Intr-o galeata care se umple f repede si trebuie golita cam la 3-4 ore, ca la bebelusi). Admin zice ca nu poate sa goleasca instalatia, ca e prea complicat si periculos, sa vorbesc cu presedintele de asociatie. OK, la 8:30 am intalnire cu ei. Acum:
1. Cum ii conving eu pe distinsii conducatori sa goleasca instalatia? (nu de alta, dar daca repar azi cumva, poate reusesc sa dorm diseara)
2. Cine e corect sa plateasca reparatiile si stricaciunile? Ar fi trebuit, la renovare, sa ma bransez direct pe coloana verticala? Logica mea e: daca ceri unui furnizor de utilitati sa te bransezi, ei trag teava, pun contor si robinet, care sunt ale lor, de la robinet iti pot opri furnizarea, de ex., iar ce urmeaza sunt responsabilitatea abonatului. Prin absurd, daca le cer sa ma debransez, unde ar pune ei dopul/robinetul? (apoi sa cer rebransarea...)
In situatia asta ma intereseaza sa repar si apoi sa fac ce e corect.

Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: leqchen , utilizator 02:12, 6 Mai 2010
Debransarea si rebransarea, desi pare o solutie ferma, nu e si cea mai potrivita, ba chiar as zice ca e cea mai complicata la care va puteati gandi, deci:
- a goli instalatia nu este periculos; se goleste numai tronsonul Dv.
- la caz de urgenta se recurge la golirea instalatiei si reparatia de urgenta a nenorocirii, care este teava de caldura, teava pe care niciun manson din lume nu va opri apa sa iasa, la presiunea cu care este livrata (solutia administratratorului fiind un fel de "fa ceva, sa scap de tine o ora...").
- partea de proprietate comuna este teava verticala;
- proprietatea individuala este cotul si teava orizontala. Argument: daca n-ar fi fost necesara legarea apartamentului Dv. la teava comuna, nu s-ar fi montat nici cotul, nici teava orizontala;
In functie de locul stricaciunii plateste asociatia sau Dv. Din cate descrieti cred ca trebuie sa platiti Dv. Treaba administratiei este sa va ofere prilejul sa puteti repara ca lumea, temeinic, golind instalatia pe tronsonul Dv. Daca nu sunt separate coloanele sau felul instalatiei necesita golirea in intregime...s-o goleasca in intregime.

La caz ca vi se argumenteaza ca trebuie sa platiti nu stiu ce apa in plus, acest argument este fals. Nu se plateste nimic! Pe contorul de caldura nu se masoara mc de apa, ci temperatura si se si factureaza ca atare.
.....................
Solutie de maxima urgenta! Daca administratia si comitetul nu se invoiesc sa goleasca instalatia...mergeti la furnizor (sectia de care apartineti) si expuneti-le problema, sa gaseasca ei o solutie, astfel incat sa puteti face aceasta reparatie.
Incredibila promtitudine !!
Va multumesc din nou. Voi adauga si episoadele urmatoare pana la rezolvare.
(In particular, blocul are centrala proprie. Daca e sa ma puna sa platesc ceva, o sa fie apa rece cu care va fi reumpluta instalatia.)
In cazul acesta, da....iar furnizorul...:) este chiar asociatia.
(continuare)
Admin + mecanicul de la centrala. Mi-au explicat indelung ca centrala deserveste trei blocuri si dureaza cel putin o zi si jumatate pana se reumple corect instalatia, timp in care oamenii ar ingheta in case. Oricum, "nu golire". Solutia suna asa: "il mai chemi mata pe instalator, sa faca nu mai curga. si daca nu reuseste si nu reuseste, lasa sa picure ca apa isi face ea loc" (?!!!) "ah, da, e beton acolo, nu se scurge ... pai atunci chemi niste baieti sa iti dea o gaura spre subsol si sa se scurga apa acolo... si la primavara puteti sa schimbati linistit. Altceva chiar nu pot sa fac, credeti-ma!"
Ce sa zic... au si ei dreptate...
Nu au dreptate!!!X-(

Luati-va toate probele si dati asociatia in judecata ca va impiedica sa va reparati instalatia din casa. Consultati un avocat, asta se cheama distrugere din cupla pentru persoana sau asociatia (in cazul nostru) care impiedica pe altcineva sa repare. Nu exista justificare pentru atitudinea administratorului.

Cred ca este vorba de rea vointa. Cum adica? La trei blocuri nu exista un robinet, doua, trei, care inchise sa delimiteze zona de golire? Asa ceva nu s-a mai auzit!!!!
Si ce e aia umplere corecta? O umple si pe urma o poate corecta din mers.

Alte discuții în legătură

Ultim etaj cu calorifere reci sau slab incalzite adrhc adrhc Buna ziua, locuiesc in Bucuresti, sector 5 la et.8 (ultimul). Dintotdeauna (10 ani) de cand locuiesc in actualul apartament caloriferele am observat ca se ... (vezi toată discuția)
Plata golire instalatie incalzire lilianavz lilianavz Va rog sa ma lamuriti in urmatoarea situatie: in interiorul apartamentului al carei proprietar sunt s-a fisurat o teava orizontala de la instalatia de ... (vezi toată discuția)
Schimbare robinet calorifer valyval valyval Buna ziua Vreau sa schimb un robinet la calorifer deoarece s-a defectat robinetul si curge apa si pentru asta va trebui golita instalatia de apa. ... (vezi toată discuția)