avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 423 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Va rog, am nevoie de un raspuns urgent. Am cunostinta ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Va rog, am nevoie de un raspuns urgent. Am cunostinta de o fapta ...

Va rog, am nevoie de un raspuns urgent.
Am cunostinta de o fapta penala produsa acum 3 ani. (Si a care ma priveste si pe mine, fiind pagubit.) Maine se implinesc exact cei 3 ani.

Mai are rost sa depun plangere la parchet? Depunerea inteleg ca ar fi in termen.
Intrebarea mea este insa, daca pina isi face procurorul treaba fapta se va prescrie sau se ia in considerare doar depunerea plangerii, nu si perioada investigatiilor si a ajungerii in instanta?

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: adrian@13 , utilizator 08:20, 19 Septembrie 2023
Bună dimineața! Termenul de prescripție a faptelor penale este diferit în funcție de pedeapsa maximă prevăzută de lege pentru acea infracțiune. Nu toate infracțiunile se prescriu la 3 ani. De asemenea, termenul curge de la data săvârșirii faptei, sau de la data ultimului act infracțional în cazul infracțiunii continuate. Dacă fapta are termen de prescripție 3 ani, depunerea plângerii nu întrerupe prescripția și Parchetul nu va avea timp sa efectueze acte care întrerup prescripția intr-o singură zi. Indiferent de situație, puteți depune plângerea și vedeți ce soluție veți primi de la Parchet.
Bună dimineața! In momentul depunerii plângerii penale ar fi bine să vă constituiți și parte civilă. Dumneavoastră când ați luat la cunoștință despre aceasta faptă penală ( nu când a avut loc) ? Chiar dacă se va da clasare pe intervenția prescripției, in raport cu data la care ați luat dumneavoastră cunoștință despre această faptă curge alt termen care vizează posibilitatea unei acțiuni civile. Părerea mea personală este să depuneți astazi plângerea și în aceasta să vă constituiți parte civilă. E posibil ca infracțiunea să fie continuată sau continuă și să nu se prescrie astazi. aceste aspecte vor vi analizate de către parchet in adoptarea unei soluții legale. Nu aveti nimic de pierdut. Dacă se va constata intervenția prescripției, vă rămâne calea unei acțiuni civile în instanță ulterior primirii soluției de la parchet. De asemenea termenul de prescripție de 3 ani este calculat de dumneavoastră în raport cu o încadrare a faptei pe care ați stabilit-o tot dumneavoastră, probabil după ce ați consultat google. Există posibilitatea ca acea incadrare pe care stabilit-o dumneavoastră să nu fie cea corectă. Posibil ca acea faptă să aibă o alta incadrare juridică si pedeapsa să fie mai mare decât cea pe care o apreciați dumneavoastră, și, implicit termenul de prescripție să fie mai mare.
Ultima modificare: Marți, 19 Septembrie 2023
adrian@13, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

De la ce moment curge termenul de prescriere a inselaciunii? catinf catinf Am aflat ca inselaciunea se prescrie la 5 ani, conform NCP. Am o plangere penala pentru inselaciune impotriva unei persoane, inregistrata in decembrie 2012, ... (vezi toată discuția)
Prescriere fapta penala andreea12345789 andreea12345789 Buna ziua, intrebarea mea este; in cat timp se prescrie o fapta penala daca a inceput procesul? presupusa fapta a fost la data de 2013. in 2016 s-a dat ... (vezi toată discuția)
Tardivitate sau prescriptie pentru marturia mincinoasa FRD FRD In cazul in care un martor a declarat mincinos intr-un proces civil in anul 2012 luna noiembrie si as dori sa depun la parchet plangere pentru marturie ... (vezi toată discuția)