Buna ziua! doresc sa ma casatoresc la o locatie unde nici eu nici viitorul sot, nu avem domiciliul. Am sunat si am fost respinsi la starea civila, cu aceasta motivatie. Cum apreciati/interpretati art.279,noul cod civil actualizat 2023,al (1) si (2)? legea 287/2009). Multumim!
Buna ziua! Va puteti casatori fara probleme intr-o localitate diferita de cea de domiciului/resedinta. Va va casatori primarul/ofiterul de stare civila din acea localitate, caci doar acesta are competenta teritoriala. Art. 24 alin. (3) din Legea nr. 119/1996 privind actele de stare civila: "Prin excepţie de la prevederile alin. (1), căsătoria poate fi încheiată la serviciul public comunitar local de evidenţă a persoanelor sau, după caz, la o altă primărie decât cea în a cărei rază teritorială domiciliază sau îşi au reşedinţa viitorii soţi, cu aprobarea primarului unităţii administrativ-teritoriale unde se încheie căsătoria.". Asadar, mergeti la primaria la care doriti sa va casatoriti si completati o cerere in sensul asta.