Bună ziua. O cunoştinţă m-a rugat să pun pe forum o întrebare legată despre dreptul la pensie.
Prin urmare... EA are 55 de ani, este pensionară pe caz de boală şi este şi văduvă.
Are un concubin în vârstă de vreo 70 de ani, cu pensie destul de mare, puţin peste 2000 de lei, care insistă să se cunune la primărie.
Întrebarea ei este următoarea: dacă se vor căsători , iar el, Doamne, fere', moare după 5 luni, 1 an, 2 sau 3 ani de la cununie, ea, soţia, poate beneficia de pensie de pe urma lui?
Sotul supravietuitor are dreptul la pensie de urmas pe tot timpul vietii, la implinirea varstei standard de pensionare, daca durata casatoriei a fost de cel putin 10 ani.
Sotul supravietuitor are dreptul la pensie de urmas, indiferent de varsta, pe perioada in care este invalid de gradul I sau II, daca durata casatoriei a fost de cel putin 1 an.
Sotul supravietuitor are dreptul la pensie de urmas, indiferent de varsta si de durata casatoriei, daca decesul sotului sustinator s-a produs ca urmare a unui accident de munca, a unei boli profesionale sau tuberculozei si daca nu realizeaza venituri lunare dintr-o activitate profesionala pentru care asigurarea este obligatorie sau acestea sunt mai mici de o patrime din salariul mediu brut pe economie.
Sotul supravietuitor beneficiaza de pensie de urmas pe o perioada de 6 luni de la data decesului, daca in aceasta perioada nu realizeaza venituri lunare dintr-o activitate profesionala pentru care asigurarea este obligatorie sau acestea sunt mai mici de o patrime din salariul mediu brut pe economie, stabilit conform art. 5 alin. (3).
Sotul supravietuitor care are in ingrijire la data decesului sustinatorului unul sau mai multi copii in varsta de pana la 7 ani beneficiaza de pensie de urmas pana la data implinirii de catre ultimul copil a varstei de 7 ani, in perioadele in care nu realizeaza venituri lunare dintr-o activitate profesionala pentru care asigurarea este obligatorie sau acestea sunt mai mici de o patrime din salariul mediu brut pe economie stabilit conform art. 5 alin. (3).
Sa-i spuneti vecinei dvs. doua aspecte:
-ca va avea dreptul la pensie de urmas doar daca este invalida gradul I sau II;
-ca pensia de urmas se stabileste prin aplicarea unui procent de 50% asupra punctajului mediu anual al sustinatorului decedat.
Adica, degeaba are domnul o pensie in plata de 2000 lei, ceea ce conteaza este punctajul mediu anual din decizia de pensie. :)
Consilier juridic,
Gabriela Pintea
~ final discuție ~
Alte discuții în legătură
Pensie urmas
stana cristina
Mama mea beneficiaza de pensie de urmas, ea nu lucreaza si nu are nici varsta legala de pensionare? Mentionez ca am un frate in varsta de 4 ani.
Va multumesc ... (vezi toată discuția)