avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 526 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Facturare energie reactivă inductivă
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Facturare energie reactivă inductivă

Bună ziua. Este normal ca o Asociație de Proprietari în calitate de utilizator casnic , să platească lunar aproape jumătate sau chiar mai mult din valoarea facturii consum de energie reactivă inductivă ? S-a plătit inclusiv o factură de regularizare pentru acest parametru, pe o perioadă de 2 ani și jumătate, retroactiv. Vă mulțumesc.
Cel mai recent răspuns: latka , utilizator 05:24, 28 Septembrie 2023
Acest parametru nu se factureaza decat firmelor juridice.
Asociatia de proprietari este asimilata persoanelor fizice .
Ce furnizor de 2 lei a facut greseala asta ? Nova?
La noi ne -au bagat acciza la gaz si dupa ce le am spus au rectificat apoi ne am mutat si cand am revenit la ei au facutt acceasi greseala.
Scrieti email la anre@anre.ro si revlamati situatia cu facturile.
Ultima modificare: Miercuri, 27 Septembrie 2023
w_v_w_v, utilizator
De cind si prin ce lege o asociatie de proprietari e persoana fizica ?
In legea 196/2018 scrie clar ca e persoana juridica ( nu firma juridica :) ):
Secţiunea 1 Procedura de înființare și înregistrare a asociațiilor de proprietari
Articolul 11
(1) Asociația de proprietari este forma juridică de organizare și de reprezentare a intereselor comune ale proprietarilor dintr-un condominiu, cu personalitate juridică, fără scop lucrativ, înființată în condițiile prezentei legi, care are ca scop administrarea, exploatarea, întreținerea, repararea, reabilitarea și modernizarea proprietății comune, menținerea în stare bună a imobilului, respectarea drepturilor și asumarea obligațiilor de către toți proprietarii.
constituire, în condițiile art. 15.
Articolul 17
(1) Cererea pentru dobândirea personalității juridice a asociației de proprietari împreună cu statutul, acordul de asociere și procesul-verbal al adunării de constituire se depun și se înregistrează la judecătoria în a cărei rază teritorială se află condominiul.

De aia poate si sa-si deschida un cont in banca si semneaza un contract cu banca, in calitate de persoana juridica.
Ultima modificare: Miercuri, 27 Septembrie 2023
latka, utilizator
Furnizorul care facturează parametrul, este Enel. Într-adevăr, as. de proprietari este per. juridică însă este asimilată unui consumator casnic. Asta nu o face persoană fizică.
Cred că voi scrie către ANRE, poate ne luminează dânșii. Corect ar fi ca toate as. de proprietari să fie facturate identic ceea ce nu se întâmplă, din ce cunosc. Și asta este o dilemă. Probabil unele asociații nu au lift ori alt consumator care să genereze KVARh ( inductiv ) , de aici diferențele. Dar chiar și așa contoarele sunt diferite; unii declară strict consumul de putere activă iar alții cum este și exemplul meu din topic, trebuie să declare inclusiv puterea reactivă inductivă dar și cea capacitivă. Cine, ce să mai înțeleagă.....

w_v_w_v a scris:

Acest parametru nu se factureaza decat firmelor juridice.
Asociatia de proprietari este asimilata persoanelor fizice .
Ce furnizor de 2 lei a facut greseala asta ? Nova?
La noi ne -au bagat acciza la gaz si dupa ce le am spus au rectificat apoi ne am mutat si cand am revenit la ei au facutt acceasi greseala.
Scrieti email la anre@anre.ro si revlamati situatia cu facturile.

Asa afost mereu domnule LATKA si in foarte multe legi asociatia de proprietari e asimilata persoanelor fizice=client casnic.

De exemplu ultimele sunt cele legate de plafonare unde se reia mereu textul
Art 12 (3) În categoria clienților casnici, denumiți în continuare CC,
prevăzuți la alin. (1), intră și clienții casnici din condominii,
asociații de proprietari, asociații de locatari și cartiere de tip
rezidențial.

ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ Nr. 119/2022
[ link extern ]
ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ nr. 27 din 18 martie 2022
[ link extern ]
:
:
:
LEGEA nr. 123 din 10 iulie 2012 a energiei electrice și a gazelor naturale
Monitorul Oficial al României nr. 485 din 16 iulie 2012

SECTIUNEA a 9-a
Consumatori casnici si asimilatii acestora
ART. 66
In conditiile prezentului regulament sunt asimilati consumatorilor casnici: asociatiile de locatari/proprietari, partile comune ale blocurilor de locuinte, caminele de batrani si pensionari, caminele de copii, caminele studentesti, chiliile manastiresti, garajele individuale, unitatile de ocrotire a copilului, leaganele pentru copii, casele de copii prescolari si scolari, caminele-scoala, caminele pentru deficienti nerecuperabili, centrele de primire a minorilor, institutiile pentru ocrotirea copiilor abandonati, caminele de familisti si nefamilisti, alimentate direct din retelele publice

:
:
:
Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal
ultima actualizare : Legea nr. 296 din 18 decembrie 2020

ART. 399 - Scutiri pentru produse energetice și energie electrică
(1) Sunt scutite de la plata accizelor:

e) produsele energetice - gazul natural, cărbunele și combustibilii solizi - folosite de gospodării și/sau de organizații de caritate;
(Apoi la normele metodologice din link=ul adnotat la articolul 399 litera e scrie ca :

SUBSECTIUNEA a 4-a - Scutiri pentru produse energetice si energie electrica
Art 98 (1) Scutirea de la plata accizelor prevăzută la art. 399 alin. (1) lit. e) din Codul fiscal se acordă direct

link care ar trebui sa va duca direct la articol
[ link extern ]

Ultima modificare: Miercuri, 27 Septembrie 2023
w_v_w_v, utilizator
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Stiu asta cu asimilarea persoanei juridice - asociatia de proprietari ca fiind consumator casnic, din punct de vedere energetic, nu m-am referit la acest aspect, ci la faptul ca din punct de vedere juridic nu e o persoana fizica.
De aia depune dosarul la judecatorie, pentru a-si dobindi acea personalitate juridica ce-i permite incheierea de contracte, de utilitati, de servicii (inclusiv bancare), etc.

Altfel nu le poate face, asta era sensul raspunsului anterior.

In cazul subiectului de fata, deschis de @tereau nu v-am contrazis, o petitie la ANRE rezolva problema, am folosit de multe ori acest mijloc de "a misca lucrurile", pina nu am ajuns acolo nu am primit decit raspunsuri idioate de la serviciul clienti al companiei ce-mi furnizeaza energie. De vina sunt niste angajati.

[ link extern ] /

w_v_w_v a scris:

Asa afost mereu domnule LATKA si in foarte multe legi asociatia de proprietari e asimilata persoanelor fizice=client casnic.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recuperare datorie furnizor energie electrica pana in martie ... sorinv sorinv Recuperare datorie furnizor energie electrica Pana in martie 2022 am avut contract, in calitate de persoana fizica, cu ADERRO dupa care ne-a preluat ELECTRICA ... (vezi toată discuția)
Suntem o asociație de proprietari în cadrul căreia există ... brinzeageorgeta brinzeageorgeta Suntem o Asociație de proprietari în cadrul căreia există 80 de proprietăți din care 33 au partidă separată cu electrica restul de 47 dețin contoare ... (vezi toată discuția)
Cum se completeaza rubrica perioada de consum a certificatului ... Victor Romascu Victor Romascu Cum se completeaza rubrica perioada de consum a certificatului de validare, pentru plata energiei termice cu ajutorul cardului de energie. Este vreo limitare ... (vezi toată discuția)