avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 693 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune

Mai am doua intrebari.... :)

1 As dori sa stiu daca creantele intra la succesiune si daca da, in ce fel?

2 Rudele privilegiate participa la mostenire in acelasi timp cu cele colaterale?

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: smeagull , utilizator 14:26, 29 Ianuarie 2010
1. Da, creantele, ca si datoriile, intra in masa succesorala.
In ce fel, e mai greu de raspuns.
Creanta este inversul unei datorii, adica:
Daca tu ai luat bani de la mine cu imprumut, tu ai o datorie la mine (un minus in buzunarul tau), iar eu am un drept de creanta asupra ta (un plus in buzunarul meu).
Daca eu mor, mostenitorii mei vor mosteni creanta (acel plus ipotetic).
Daca tu mori, mostenitorii tai vor mosteni datoria ta (acel minus ipotetic din patrimoniul tau).
(scuze pentru nota macabra)

2. Depinde care rude privilegiate :). Puteti incerca mai multe detalii.
Ultima modificare: Vineri, 29 Ianuarie 2010
smeagull, utilizator
buna ziua!
creantele cui?
o parte este debitor, o altta creditor.
functie de asta intra si masa succesorala, ca activ sau pasiv.:)
clasele de mostenitori sunt 4:
-clasa I-clasa descendentilor
-clasa a II a-clasa ascendentilor privilegiati si a colateralior privilegiati-parinti si frati
-clasa a III a clasa ascendentilor ordinari
-clasa a IV a a colateralilor ordinari.
mai adti detalii cu privire la a II a intrebare.
Multumesc. :)

Rude privileagiate...adica mama. Daca aceasta accepta mostenirea, o poate accepta in acelasi timp cu fratii defunctului?
buna ziua!
mama defunctului si fratii defunctului pot veni impreuna la mosetenire.
asa este, mama si fratii mostenesc impreuna.
Sa stiti ca acceptarea mostenirii de catre un succesor nu este in niciun fel conditionata de acceptarea celorlalti. Adica acceptarea succesiunii de catre mama se poate face indiferent daca fratii accepta sau nu aceeasi succesiune.

In plus, toate clasle de mostenitori indicate de d-na avocat mostenesc impreuna cu eventualul sot supravietuitor.

Va mai spun si ca o mostenire se poate accepta pur si simplu, sau sub beneficiu de inventar, si ca renuntarea la succesiune nu se poate face in favoarea unuia dintre mostenitori, ci doar pur si simplu. (astea sunt intrebari frecvente in succesiuni cu clasa a2a de mostenitori + sot suprvietuitor).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Apartament cumparat inainte de a fi casatorit prin credit prima ... larahau larahau Apartament cumparat inainte de a fi casatorit prin credit prima casa (inca activ) cu asigurare platita. Sunt casatorit de 6 ani fara copii. In caz de deces al ... (vezi toată discuția)
Mostenire Vlad2013 Vlad2013 Buna dimineata, Mai intaii,a decedat sora mea,apoi sotul acesteia . N-au avut copii si nu a lasat,prin testament,niciunei persoane,averea lor. Ca ... (vezi toată discuția)
Mostenire cristimunteanu cristimunteanu Buna ziua. Am 66 ani, niciodata casatorit, si un copil mic (recunoscut oficial) De asemenea eu am si o sora vitrega. Mama copilului traieste separat de mine. ... (vezi toată discuția)