avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 124 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Carte funciară - Cadastru, ... Grile notariale exagerate
Discuție deschisă în Carte funciară - Cadastru, Intabulare şi alte formalităţi funciare

Grile notariale exagerate

Buna ziua,

Sunt si eu curios cum se concep grilele astea notariale, daca ar putea sa ne explice cineva?

De ce intreb... Am o casa intr-un sat din Banat. Satul despre care vorbim ... 5-600 locuitori. S-a facut canalizare in urma cu 4-5 ani, insa fara apa potabila. Ca sa bei apa, iti aduci cu bidoanele de la un izvor care se afla la 3km de sat, sau iti cumperi. Nu sunt toti oamenii racordati la curent electric si nu toate gospodariile au ales sa se lege la canalizare. Un magazin mixt in care gasesti, paine, alcool, tigari si diverse chestii mucegaite. Nu exista gaze (decat daca ai butelie). Deci, ca sa nu o lungesc ... un sat uitat de Dumnezeu, din care scapa cine poate, mai la cules de capsuni, mai la pus polistiren in Spania, mai un ajutor de somaj pentru care ii facem vila primarului, etc. Tineret nu exista, au plecat toti. E un sat care dispare, incet, incet si la treaba asta se pare ca statul roman da si o mana de ajutor ->

Casa de care vorbesc se afla pe 360 mp teren, cu parter si etaj, 200 mp utili total. Pentru toate beneficiile aratate mai sus, noua grila notariala o evalueaza la aprox. 130000 euro. Este pusa in vanzare de cativa ani si in afara de o oferta de 20000 euro, nici o miscare. Ca sa revin la intrebarea cu care am pornit ... cum naiba mi-a evaluat statul casa la 130000 EUR? Pentru ca de aici mi se trag: taxe imense la notar, impozite imense in caz ca vand/donez...

Dupa mine, asta e jaf la drumul mare si caz de CEDO. Nu pot sa cred ca asa ceva este constitutional.

Sunt curios de opiniile dvs.

Multumesc anticipat,
Ultima modificare: Luni, 2 Octombrie 2023
Lucican2010, utilizator
Cel mai recent răspuns: Lucican2010 , utilizator 14:41, 10 Octombrie 2023
Exista niste criterii de genul
- la ce distanta se afla de centrul satului/orasului
- intravilan/extravilan
- suprafata teren si categorie de folosinta teren
- suprafata constructie
- materiale din care este edificata constructia

Chestii de genul. Nu ia in considerare daca este un sat uitat de lume sau centrul Timisoarei :))
6 din 6 utilizatori consideră
acest răspuns util
Macar partial si va inselati. Unul din criteriile care se iau in considerare este chiar localitatea. Deci un bordei intr-un sat uitat de lume are cu totul si cu totul alt pret fata de un bordei fie si la marginea Timisoarei (ma rog, ar trebui sa aiba, de aici si curiozitatea mea :-)). Apoi, localitatile sunt si ele grupate pe niste zone (cred), pentru ca e una in Banatul batut de soarta (zona defavorizata) si e alta in Ilfov (langa Bucuresti). Sunteti de acord, cred? Si nu in ultimul rand, constructia in sine. E una palatul lui Fat-Frumos si alta un grajd de cai, mancat de igrasie, chiar daca au suprafete egale, s-a folosit acelasi material, etc. De unde stie cel care a facut grila notariala de preturi ... care este valoarea casei, daca nici macar nu a vazut-o? Daca vreau un imprumut de la banca si girez cu casa asta, cineva de la banca o sa isi miste picioarele in satul respectiv si va evalua cu adevarat casa. Statul cum a realizat treaba asta? Asta e intrebarea mea. Pentru ca ma coste niste sume enorme niste acte. Pentru o casa care nu scoate 20000 euro as plati aprox 4000eur impozit si in jur de 1000 eur taxe notar. 5000 eur (retoric)? Deja m-a costat succesiunea aproape 1600 eur (a fost mai mai complicat, acte vechi cu greseli, etc), din care 1000 eur a fost exact comision la notar pe motiv de grila notariala 2023. Repet, grila notariala 2023 ma anunta ca sunt fericitul posesor al unei case de 130000 eur. Poate ar trebui sa caut o banca sa imi dea un credit....

Chiar aici, pe prima pagina (si vorbim de sume minime): [ link extern ]

Analiza a avut în vedere mai multe elemente care pot influența valoarea de piață:
Localitate;
...
Ultima modificare: Marți, 3 Octombrie 2023
Lucican2010, utilizator
Grilele notariale se fac pe fiecare UAT in parte si aici difera calculul intr-adevar de la un UAT la altul aveti dreptate, cred ca le puteti descarca si de pe internet, nu stiu sigur. Eu le procur de la un notar.
Eu cand am scris faza cu centrul Timisoarei vs un sat uitat de lume m-am referit la criteriile date de mine. Suprafata, materiale, etc.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Cu scuzele de rigoare daca gresesc dar din cate stiu eu, grila notariala se face de catre Camera notarilor publici si se cam indexeaza din timp in timp. Avand in vedere ca in functie de cotarea imobilului, care este diferita de pretul pietei format din cerere si oferta, se calculeaza taxele notariale va dati seama ca interesul dumnealor este ca aceste cotatii sa fie tot mai mari. Neavandu-se in vedere valoarea de piata apar astfel de anomalii, care cred ca sunt punctuale. Nu va pot raspunde cum s-ar proceda daca ati face o evaluare cu un evaluator ANEVAR.
Asa zisele Grile notariale sunt realizate anual de catre experti ANEVAR la solicitarea Camerei Notarilor Publici. Grilele pot fi consultate pe internet. Acolo , sunt consemnate si criteriile avute in vedere de evaluatori la stabilirea preturilor. care sunt considerate minime de catre notari. Orice imobil pentru care se pretinde o valoare mai mica decat cel din Grila, se taxeaza de notari la pretul din Grila.

Alte discuții în legătură

Anomalie - tranzactie imobiliara efectuata la un pret cu mult mai mic decat grila notariala floraur floraur De luna asta, in Galati, au intrat in vigoare noile grile notariale. Se pare ca notarii nostri au exagerat si au marit inexplicabil valorile unor proprietati. ... (vezi toată discuția)
Taxe notariale grig1953 grig1953 Vreau sa vand un apartament fiului meu cu pretul real de 20000 EURO. Bineinteles valoarea de piata a apartamentului este mult mai mare, dar pretul real cerut ... (vezi toată discuția)
Grila notarilor publici vs valoare de circulatie ariaint ariaint In cazul vanzarii unui teren de 5000 mp la 5 EUR metrul adica 20.000 EUR intre 2 persoane fizice , cum se calculeaza taxa de transfer de proprietate si ... (vezi toată discuția)