Au dreptul să știe cine stă la dvs. în imobil atât președintele asociației, cât și polițistul.
Din Normele metodologice de aplicare unitară a dispoziţiilor OUG 97/2005 privind evidenţa, domiciliul, reşedinţa şi actele de identitate ale cetăţenilor români:
Organizarea şi actualizarea evidenţei locatarilor prin cartea de imobil
Art. 90. -
Ministerul Afacerilor Interne, prin structurile Poliţiei Române, organizează, îndrumă şi controlează activitatea de ţinere a evidenţei locatarilor prin cartea de imobil.
Art. 92. -
Şefii unităţilor de poliţie pe a căror rază teritorială este situat imobilul răspund de organizarea, funcţionarea, ţinerea în actualitate şi controlul evidenţei locatarilor prin cartea de imobil.
Art. 93. -
Responsabilii cărţii de imobil, desemnaţi în condiţiile legii, au următoarele atribuţii:
a) să înscrie în cartea de imobil, în termen de 15 zile de la sosire, datele persoanelor care locuiesc în imobil, pe baza unui act de identitate valabil;
(...)
Art. 94. -
Înscrierea persoanelor în cartea de imobil se face în baza actului de identitate, iar pentru copiii sub 14 ani, în baza certificatului de naştere. Pentru înscrierea persoanelor în cartea de imobil nu pot fi solicitate fotocopii ale actelor de identitate, certificatelor de stare civilă sau titlurilor de proprietate. Acestea pot fi verificate vizual pentru conformitate.
Art. 95. -
Instruirea responsabililor cărţii de imobil se face de către poliţistul de ordine publică anume desemnat de şeful structurii Poliţiei Române pe a cărei rază teritorială este situat imobilul.
În ceea ce privește contractul de închiriere, nu sunteți obligat să îl prezentați polițistului, însă aveți altă obligație:
În cazul celor ce stau în chirie, cei ce-i găzduiesc au acum obligația de a se prezenta împreună cu acestea la serviciul de evidență a persoanelor de la locul unde este situat imobilul, pentru a-și da consimțământului de primire a acestora în spațiu.
www.avocatnet.ro/articol_646...
Dacă nu o respectați, riscați o amendă între 75 și 150 de lei.