avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 290 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... CERERE TRECERE PE POST VACANT în baza Legii 283/2022, ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

CERERE TRECERE PE POST VACANT în baza Legii 283/2022, de modificare a art. 39, lit. m 1 din Codul Muncii. ...

CERERE TRECERE POST VACANT CONTRACTUAL în baza Legii 283/2022, de modificare a art. 39, lit. m 1 din Codul Muncii.
Bună seara. Aveți cunoștință de vreun caz din sectorul bugetar (funcții contractuale) rezolvat favorabil în ceea ce privește trecerea pe un post vacant în baza unei cereri dacă salariatul are mai mult de 6 luni la același angajator? Mulțumesc!
Ultima modificare: Marți, 3 Octombrie 2023
Mihai Daraban, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 11:15, 4 Octombrie 2023
Probabil ca exista , astfel de situatii .. Asadar, un salariat are dreptul de a solicita trecerea pe un post vacant care îi asigură condiții de muncă mai favorabile dacă și-a încheiat perioada de probă și are o vechime de cel puțin 6 luni la același angajator ... Cu toate ca textul de lege nu reglementeaza expres si obligatia angajatorului de a va aproba o astfel de solicitare, aceasta obligatia decurge dintr-unul din principiile dreptului civi, conform caruia, un drept subiectiv apartinând unui subiect de drept, de regula îi corespunde o obligatie altui subiect de drept (a celui de la care se pretinde sa savârseasca ceva).
În răspunsul primit de mine de la Inspecția Muncii, aceștia spun că angajatul are acest drept de a cere trecerea pe un post vacant dar menționează faptul că angajatorul nu are obligația de a aviza favorabil o astfel de cerere. Totodată, Inspecția Muncii precizează că angajatorul meu, DGASPC-ul, nu se află sub incidența art. 1, alin. 3 din Codul Muncii reactualizat și îmi sugerează să mă adresez ordonatorului principal de credite, Consiliul Județean.
De asemenea, într-o postare pe pagina oficială de facebook a Inspecției Muncii, Inspectorul general de stat Dantes Bratu a răspuns la întrebarea: "Ce înseamnă schimbarea postului cu unul care prevede condiții mai bune de muncă?"
Răspuns: "În situația în care un salariat consideră că un post vacant al societății în care își desfășoară activitatea îi asigură, conform propriilor cerințe, din punct de vedere al evoluției profesionale, al stabilității pe un post, al securității și sănătății în muncă, al programului de lucru, condiții mai bune de muncă, acesta poate solicita angajatorului trecerea pe acel post, în condițiile legii și dacă îndeplinește cerințele de ocupare a postului respectiv."
Deoarece răspunsul primit de mine de la DGASPC este că posturile vacante se ocupă DOAR prin concurs/examen în baza HG 1336/2022, vă rog să-mi spuneți dacă aș putea să mă adresez Consiliului Județean în baza dreptului conferit de Legea 283/2022 de modificare a Codului Muncii!
Va puteti adresa Consiliului Județean în baza dreptului conferit de Legea 283/2022 de modificare a Codului Muncii.
Va puteti adresa Consiliului Județean în baza dreptului conferit de Legea 283/2022 de modificare a Codului Muncii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Art. 14, lit. m^1 legea 283/2022... bună ziua. sunt terapeut ocupațional cu normă întreagă într-o ... Mihai Daraban Mihai Daraban Bună ziua. Sunt terapeut ocupațional cu normă întreagă într-o instituție bugetară. Recent, am făcut o cerere de trecere pe un post vacant de psiholog ... (vezi toată discuția)
Codul muncii art. 39 bună dimineața. Începând cu data de 22 octombrie 2022 a intrat ... Mihai Daraban Mihai Daraban Bună dimineața. Începând cu data de 22 octombrie 2022 a intrat în vigoare Legea 283/2022 pentru modificarea și completarea Codulu Muncii-legea 53/2003. ... (vezi toată discuția)
Legea 283/ 2022 bonus sf de an - aa cim iuliaiulia87 iuliaiulia87 Buna ziua, legat de Legea 283/ 2022 nu imi este clar daca trebuie sau nu sa facem acte aditionale tuturor angajatilor deja existenti privind toate beneficiile ... (vezi toată discuția)