Buna ziua! Am urmatoarea speta la care judecatoria mi-a transmis citatie prin care solicita depunea statutului asociaţiei refăcut în conformitate cu disp. art. 6 alin.2 din OG 26/2000, respectiv cu menţionarea componenţei nominală a celor dintâi organe de conducere, administrare şi control ale asociaţiei. Astfel, asociatia (ONG-ul) are 3 membri fondatori, membri ce sunt si in componenta consiliului director, iar conform art. 27, alin (3) din O.G. 26/ 2000 "În cazul în care asociaţia nu are obligaţia numirii unui cenzor, fiecare dintre asociaţi care nu este membru al consiliului director poate exercita dreptul de control." In cadrul Actului constitutiv am mentionat faptul ca adunarea generala este constituita din toti membrii asociatiei, iar consiliul director din cei 3 membri fondatori pe care i-am mentionat si nu am mentionat nimic de cenzor nefiind cazul. Cu toate acestea instanta doreste refacerea actului constitutiv, prin care presupun ca doreste mentionarea membrului care exercita dreptul de control. Va rog sa-mi dati un sfat cum as putea sa procedez in aceasta situatie? Mai am nevoie de un asociat sau cum as putea sa procedez ? Multumesc mult!
george-neagu
Moderator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Nu trebuie sa specificați nimic referitor la asa zisul control. Aceea e o exprimare generic care se raportează și la asociatii cu trei, patru sau cinci membrii fondatori, dar și la xele cu peste cinsprezece persoane.
Deci doar componenta structurii de conducere.
Și aici e suficient un președinte și alte doua persoane, toți trei membrii în comitetul director.
Buna seara! Cred ca am sesizat unde este greseala cu ajutorul dvs. La Sectiunea a III a in statut am mentionat "(1) Controlul financiar al ASOCIATIEI este asigurat de un cenzor. etc. + restul prevederilor". Este in regula daca sterg aceasta sectiune cu totul sau ar trebui sa mentionez cu referire la control faptul ca fiecare dintre asociaţi (viitori, momentan fiind 3 care sunt in consiliul diretor) care nu este membru al consiliului director poate exercita dreptul de control conform art. 27, alin (3) din O.G. 26/ 2000? Multumesc mult!
Dacă mai e de actualitate, puteți șterge tot referitor la control și rămâne ca acest aspect sa fie rezolvat prin acea prevedere de pe la final de statut în care scrieți ca acest statut se completeaza cu prevederile din Legea numărul... privind asociațiile și fundațiile, actualizata.
instanta fie a fost neatenta fie comite un abuz, Daca are sub 15 membri nu e nevoie de cenzor sau comisie de cenzori, si legea prevede deci implicit poate exercita control orice membru care nu face parte din CD si nu e nevoie sa copiezi asta si in statut. Raspundeti in scris instantei ca avand in vedere prevederile legale ( indcati in concret articilele) nu trebuie sa aveti organ de control intern.
desigur ca daca ati scris ca "este asigurat de cenzor" fara precizarea ca "daca depaseste 15 membri" va=ati autoimpus cenzor si atunci trebuia sa alegeti unul si corect v=a somat sa il si numiti... ori alegeti unul, ori modificati statutul sub acel aspect