GEKO17 a scris:
Buna seara. Incerc sa fiu cat mai succint, sa nu plictisesc.
Am un proces pe civil cu asociatia de proprietari la care este arondat apartamentul alor mei. E platit avocatul de 2 ani, abia in ianuarie 2024 va incepe. Cauza: abuz in calculul penalizarilor lunare de pe tabel + doamna administrator nu respecta legea: am achitat retroactiv pe ultimii 5 ani toate cheltuielile + penalizarile aferente acestor 5 ani insa s-au pastrat pe tabel sumele datorate mai vechi de pana in acei 5 ani. Exista o lege a prescrierii pe care nu toata lumea o respecta, se pare.
În primul rând trebuie să rețineți că potrivit art. 2517 Cod civil,
Termenul prescripţiei este de 3 ani, dacă legea nu prevede un alt termen.
În al doilea rînd, potrivit art. 2500 Cod civil,
(1) Dreptul material la acţiune, denumit în continuare drept la acţiune, se stinge prin prescripţie, dacă nu a fost exercitat în termenul stabilit de lege.
(2) În sensul prezentului titlu, prin drept la acţiune se înţelege dreptul de a constrânge o persoană, cu ajutorul forţei publice, să execute o anumită prestaţie, să respecte o anumită situaţie juridică sau să suporte orice altă sancţiune civilă, după caz.
Deci nu sumele se prescriu ci dreptul material la acțiune ( al asociației ). Adică până la pronunțarea instanței printr-o hotărâre definitivă prin care să se consatate intervenția prescripției dreptului material la acțiune și să se dispună radierea sumelor din evidențele contabile ale dvs, sumele neachitate, indiferent de vechimea debitelor, vor rămâne pe lista de plată în sarcina dvs.
După ce instanța va constata intervenția prescripției dreptului material la acțiune și va dispune radierea sumelor din evidențele contabile ale dvs., sumele cu pricina rămân în evidențele contabile ale asociațiiei ca sume neachitate trebuind ca la un moment dat să fie repartizate spre plată celorlalți proprietari ( mai puțin penalizarile dacă nu există penalizări impuse de furnizorii de utilități ), sau pot fi pretinse printr-o altă acțiune în instanță celor care se fac vinovați de inacțiune în privința recuperării debitelor în perioada imprecriptibilă.