Unul din directori, altul decat angajatorul (administratorul firmei) are comportament ostil fata de un angajat (unui coleg i-a aplicat mai in gluma mai in serios " o lovitura barbateasca" in umar) pe motiv ca nu ar fi fost atent la un detaliu in santier.
A fost o cearta intre ei, dupa acest incident, insa nu au fost alte "lovituri fizice", decat niste injuraturi (clar ca lovitura nu a fost gluma, si ostilitatea fata de coleg - dovedita din plin - si cu ceva timp in urma, insa la nivel mai "soft").
1. Ce poate face colegul in acest sens (nu e cazul de CML). Desigur colegul a decis sa plece din companie.
2. Poate pleca fara preaviz?
3. Desigur, colegul a decis sa plece in urma unei discutii cu un alt director (care are interes sa ii ia locul "batausului") , dupa un timp rezonabil de 2 sapt. - nu stiu daca e preaviz sau nu.
4. Nu s-a apelat la politie - din conditii de "barbatie" .
5. Alte parghii juridice de sanctionare a "batausului" sunt binevenite - intrucat asemenea fapte daca sunt tolerate, devin obicei....si nu e OK deloc. Va mai face si cu alti colegi, probabil.
Bărbătește, exact o plângere penala trebuie depusa.
Se mai poate face sesizare la ITM pentru hartuire, dar asta implica și firma, pentru ca nu a luat toate masurile necesare pentru evitarea unor astfel de situații. Dar tot plângerea penala e soluția corecta.
1. Deşi Codul muncii nu face referire la normele de comportament, acestea trebuie respectate de salariat, sub sancţiunea răspunderii disciplinare. Obligatia de a respecta normele de comportare se deduce, pe de o parte, din ansamblul dispozitiilor legale, iar pe de alta parte din prevederile art. 5 din Codul muncii, care consacra principiul egalitatii de tratament, precum şi din dispozitiile art. 6 din acelaşi cod, relative la respectarea demnitatii şi conştiintei salariatului.
Asadar, incalcarea normelor de comportament de catre un angajat poate constitui un motiv de angajare a raspunderii disciplinare.