avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 418 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Buna ziua...va rog frumos ajutati-ma cu o ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Buna ziua...va rog frumos ajutati-ma cu o informație....astazi ...

Buna ziua...va rog frumos ajutati-ma cu o informație....astazi in trafic am avut parte de o situație neplăcută...am intrat cu mașina în spatele altui autoturism...persoana din fata a frânat brusc și nu am mai avut timp sa mă asigur...știu că întotdeauna fel din spate e vinovat pt că trebuie să păstreze distanta....mașinile au fost avariate...dar nu foarte rău....doamna șoferiță de la mașina în care am intrat s-a dat jos și a început sa tipe venind spre mașina noastră iar ulterior a spus că parcă o doare capul și mai bine suna ambulanta..acum a fost dusă la spital și am înțeles că i-a dat concediu medical trei zile..mi-a fost reținut permisul și mi s-a dat doar dovada de circulație pt 15 zile iar domnii polițiști au spus că asta este o tamponare ușoară, dar având în vedere că doamna a sunat la ambulanță nu poate fi încadrată în această categorie. Va rog din suflet, îmi puteți spune ce pretenții poate solicita doamna? Putem ajunge la proces?! I-am dat asigurarea pt a-si repara mașina...dar ne poate purta prin tribunal pt daune morale?!?! Va rog din suflet răspuns....
Cel mai recent răspuns: gbar , utilizator 23:34, 3 Ianuarie 2025
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Liniștiți-vă.
După cum ați relatat, victima are vătămări minore.
Dosarul va fii clasat cu neînceperea urmăririi penale.
Chiar daca pare pretenții, poate să rezolve cu asigurătorul mașinii dumneavoastră.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Doamna poate solicita daune materiale și morale, dar acestea sunt acoperite de asigurător. Stabilirea acestor daune se poate face amiabil sau prin instanta. Și dacă se ajunge în instanță, dvs veți avea calitatea de intervenient forțat, iar sumele vor fi achitate de către asigurător.
Daca victima unui accident rutier nu face pangere penala, atunci ea poate sa ceara in instanta civila daune, sau sa se inteleaga amiabil cu conducatorul auto vinovat, oricand de la producerea accidentului.
Intrebarea mea este urmatoarea: daca persoana vatamata in accident face plangere penala, care este momentul de care poate sa se indrepte in civil catre asigurator ? Dupa clasarea dosarului penal pe motiv ca sunt mai putin de 90 de zile, sau oricand ? Odata efectuata plangerea penala de catre persoana vatamata, aceasta poate sa si-o retraga oricand ? Am inteles ca odata ce persoana vatamata se duce la spital (UPU), procedurile implica faptul ca politia deschide autom,at dosar penal in rem. Multumesc

Care este momentul de la care persoana vatamata poate sa mearga in civil catre asigurator ? Dupa cele 90 de zile in care se stabileste clasarea in penal, sau oricand?
SCA IONESCU & NOVAC a scris:

Doamna poate solicita daune materiale și morale, dar acestea sunt acoperite de asigurător. Stabilirea acestor daune se poate face amiabil sau prin instanta. Și dacă se ajunge în instanță, dvs veți avea calitatea de intervenient forțat, iar sumele vor fi achitate de către asigurător.

Termenul de prescripție este de 3 ani, teoretic de la data săvârșirii faptei, dar exista si anumite situații care conduc la întreruperea sau suspendarea acestui termen. Discutați situația concret cu un avocat care poate calcula exact termenul pe baza actelor de la dosar.

Alte discuții în legătură

Accident pe trecerea de pietoni! PGRazvan PGRazvan Salut, am accidentat o femeie pe trecerea de pietoni si are o fractura la mana, intrebarea mea este daca pot sa-i platesc despagubirile la femeie cu asigurarea ... (vezi toată discuția)
Accident rutier din culpa Andrei86X Andrei86X Buna seara. As dori sa ma ajutati cu un sfat la cele de mai jos. In data de 15/05 la orele 17.00 am produs un accident din culpa (nu am pastrat distanta ... (vezi toată discuția)
Ce inseamna proces civil avand in vedere situatia ca nu exista o intelegere????? raluca8888 raluca8888 In urma cu 2 luni, sotul meu care este conducator auto la o firma de transport persoane a avut un accident. Soferul care conducea in fata lui a pus o frana ... (vezi toată discuția)